Đumbir za mršavljenje



Nekoliko djelatnih osobina đumbira utječe na gubitak prekomjerne težine te se đumbir smatra efikasnim sredstvom za mršavljenje. U nastavku pročitajte kako vam đumbir može pomoći u borbi s prekomjernom težinom.

Đumbir kao pomoć u probavi

Đumbir može poboljšati probavu povećanjem pH vrijednost u želucu i stimulirajući probavne enzime. S obzirom na to da je đumbir vlaknasta hrana, povećava pokretljivost crijeva.

Kombinacija tih dvaju učinaka znači da se bitne hranjive tvari brže apsorbiraju, dok se nebitni sastojci zbog kojih se javljaju nadutost i opstipacija, brže izlučuju. Uz to, efikasniji probavni sustav bolje obrađuje unesene namirnice, što može doprinijeti mršavljenju.

Đumbir poboljšava metabolizam

Postoje naznake da đumbir potiče metabolizam i do 20% te može povećati sagorijevanje masti. Poticanjem metabolizma gube se masti pohranjene u tijelu što ne utječe samo na mršavljenje, već može pomoći snižavanju razina kolesterola i triglicerida.

Đumbir jača osjećaj sitosti

Grupa istraživača sa Sveučilišta Columbia u New Yorku je 2012. godine ispitivala djelovanje toplog napitka od đumbira na potrošnju energije, osjećaj apetita i sitosti te metaboličkih čimbenika rizika u pretilih muškaraca.


Utvrđeno je da 2 g đumbira u prahu, otopljenog u toploj vodi ima značajan učinak na zagrijavanje organizma, smanjenje gladi i unosa hrane te veću puninu, sve u odnosu na kontrolnu skupinu. Osjećaj smanjene gladi je trajao i do 6 sati nakon konzumacije napitka.

Čaj od đumbira

Jednostavan, ukusan i mirisan, a djeluje. Čaj od đumbira je vrlo popularan napitak za mršavljenje.

Recept za topli ili hladni čaj od đumbira možete pročitati ovdje.

Najveći broj uputa kako mršavjeti uz pomoć đumbira preporučuj konzumaciju čaja od đumbira s dodatkom limunova soka prije doručka.

Ayurveda i đumbir

Ajurvedska medicina preporučuje đumbir za mršavljenje u tri koraka:

Prvi korak: pijte čaj od đumbira dva do tri puta dnevno kako biste poboljšali probavu. Ajurvedska medicina smatra bolju probavu lijekom za pretilost.
Drugi korak: Žvačite krišku đumbirova korijena nekoliko minuta prije svakog obroka. Alternativno, možete pomiješati malu količinu naribanog korijena đumbira s limunovim sokom i soli. Uzmite dva prstohvata smjese prije svakog obroka. Osim što poboljšava probavu, đumbir umanjuje apetit.
Treći korak: Koristite đumbir kao začin što je češće moguće.
Sassy voda s đumbirom, krastavcima, limunom i mentom

Đumbir je uz krastavac, limun i mentu glavni sastojak popularnog napitka za mršavljenje, detoksikaciju i ravan trbuh. Voda je dobila ime po nutricionisti Cynthia Sass, koja u svojoj knjizi – bestseleru „Prehrana za vitak struk“ daje upute kako se boriti s debljinom, protiv nadutosti i lošom probavom.

Za pripremu Sassy vode potrebno je:

1 žlica naribanog đumbira
1 tanko narezani krastavac bez kore
1 narezani limun
12 listića mente
Sve sastojke stavite u vrč s 2 litre vode i ostavite da odstoji preko noći.
izvor  krenizdravo.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar