Soda bikarbona za želudac i dobru probavu



Sodu bikarbonu danas možemo koristiti na razne načine. Osim što je dobra za čišćenje, njegu lica te ima mnoge druge namjene i koristi, sodu možemo koristiti i za liječenje želučanih tegoba.


Želučane tegobe, također poznate kao i probavne smetnje, mogu uzrokovati mučninu, žgaravicu pa čak i rak želuca, a najčešće su uzrokovane brzom hranom, stresom, određenim lijekovima i crijevnom blokadom.

Je li soda bikarbona dobra za želudac?

Soda bikarbona pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu, što liječi razne želučane tegobe. Ona djeluje kao antacid te je u stanju razbiti masne tvari, tako da se hrana lakše probavlja, bez pritiska i boli u trbuhu.

Također, soda bikarbona kada se otopi u vodi može preventirati protiv podrigivanja.

Metode liječenja želučanih tegoba sodom bikarbonom

Soda bikarbona se za želučane tegobe može koristiti na više načina, u nastavku vam donosimo neke od najučinkovitijih.

Soda bikarbona s octom i vodom

Uzmite malu čašu vode i dodajte joj pola žlice sode bikarbone, dobro promiješajte te dodajte žlicu octa u nju. Na površini čaše će se početi stvarati mjehurići, pričekajte nekoliko minuta dok se mjehurići smire, a onda popijte cijelu čašu odjednom.


Ako ne osjetite nikakvo poboljšanje ponovite postupak.

Soda bikarbona s jabučnim octom

Pomiješajte žlicu sode sa dvije žlice jabučnog octa te dodajte 250 mg vode. Isto kao i kod običnog octa, mjehurići će izaći na površinu čaše, a vi pričekajte dok se ne smire te popijte odjednom.

Ovaj postupak se može primjeniti i bez vode.

Soda bikarbona s limunom

Iscijedite sok iz dva limuna te dodajte pola žlice sode bikarbone i malo šećera ili meda. Izmješajte dobro i popijte odjednom.

Ovaj proces se također koristi kod ublažavanja boli u želucu.

Soda bikarbona s limunom i metvicom

Izmiješajte jednu žličicu sode bikarbone, žlicu soka od limuna i malo zdrobljenih listova paprene metvice. U sve to dodajte pola šalice vode i promiješajte. Ukoliko osjećate jako peckanje u želucu dodajte i kockicu leda. Odmah popijte, a već nakon nekoliko minuta osjetit ćete olakšanje.


Soda bikarbona i čaj od metvice

Napravite šalicu čaja od paprene metvice te joj dodajte žlicu sode bikarbone. Izmješajte i odmah popijte, a možete dodati i malo limunovog soka u tekućinu.

Čaj će početi djelovati između 10 do 15 minuta.

Zašto miješamo sodu bikarbonu s vodom?

Soda bikarbona pomiješana s vodom se brzo otapa i još brže apsorbira u crijevima, što omogućuje tijelu da neutralizira kiselinu. Karbonacija koja se javlja kada sodu pomiješamo s vodom će preventirati i zaustaviti podrigivanja, nadutost i ublažit će želučane tegobe i bolove.

Soda bikarbona i voda

Dodajte žlicu sode bikarbone u pola čaše vode te dobro izmiješajte. Ponovite postupak jednom u svaka 4 sata.

Ovaj proces će pomoći u neutralizaciji kiseline te će vam olakšati nadutost, međutim, prekomjerno uzimanje sode s vodom može uzrokovati visoki krvni tlak.

Soda bikarbona s toplom vodom

Sodu bikarbonu dodajte toploj vodi i po želji možete dodati limunovog soka. Ponovite ovaj postupak jednom u svaka 3 sata dok bol u želucu ne prestane.


Napomene za korištenje sode bikarbone za želudac

Soda bikarbona može biti veoma korisna za želučane tegobe, no izbjegavajte prekomjerno korištenje sode. Također, nemojte sodu davati djeci ispod pet godina starosti i nemojte uzimati ukoliko patite od zatajenja srca, oštećenja bubrega i ciroze jetre te ako uzimate kalcij kao dodatak prehrani. Trudnice i dojlije bi se trebale posavjetovati s liječnikom prije uzimanja sode za želučane tegobe.

Važno je napomenuti, da u ovim raznim metodama morate pričekati da se soda posve otopi u vodi, inače će izazvati jake bolove u želucu.

Soda bikarbona je vrlo učinkovita kod bolova u želucu, no važno je da se hranite zdravo, izbjegavate masnu hranu i redovito vježbate kako bi te bolove spriječili.

izvor  krenizdravo.rtl.hr

Zeleni čaj za zdravo mršavljenje



Zeleni čaj dolazi iz Kine gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, recimo depresije. Danas je znanstveno dokazano ljekovito djelovanje zelenog čaja pa ga se preporučuje piti što više.

Tajna zelenog čaja

U zelenom čaju ima preko 300 sastavnica i upravo njihova kombinacija daje efikasne rezultate za zdravlje. Zeleni čaj je bogat polifenolima, osobito EGCG-om koji je snažan antioksidans. Zeleni čaj sadrži i kofein koji stimulira probavu. Količina kofeina je manja nego u kavi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofein. Evo svojstava zelenog čaja koja mu daju titulu “čaja za zdravo mršavljenje”

jačanje srca i krvožilnog sustava
smanjivanje lošeg (LDL) kolesterola
ubrzavanje metabolizma
reguliranje razine šećera u krvi
davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija
Puno poznatih dijeta preporučuju zeleni čaj, recimo Atkinsonova dijeta, “The Zone” dijeta i mnoge druge…
Ostala ljekovita svojstva su:

zeleni čaj usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno (u jednom istraživanju na ženama one koje su pili čaj imale su manju vjerojatnost razvitka raka grudi od onih koje nisu pili čaj)
zeleni čaj pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra “zaštitnikom mozga”, može također spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti
jača imunitet
sprečava pojavu karijesa
zeleni čaj i akne- djeluje dobro na ten, smanjuje prisutnost akni
Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti jer on stimulira izgaranje dodatnih kalorija. Ono što je važno dodati je i da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nesanica i to samo ako se čaj konzumira nedugo prije odlaska na spavanje.

Drevna Kineska poslovica: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja
Kako pripremiti zeleni čaj?

Priprema je ovdje jako bitna jer se lošom pripremom mogu izgubiti korisna svojstva čaja. Nikada nemojte stavljati vrećicu čaja u kipuću vodu. Kipuća voda će uništiti svojstva čaja. Voda treba biti na temperaturi oko 75 C. Također, nemojte držati vrećicu predugo u vodi. To neće pokvariti ljekovita svojstva, ali će učiniti okus gorkim. Dvije do tri minute su dovoljne. Priprema

koristite jednu vrećicu čaja (2 – 4 grama) po šalici
zagrijte vodu da zakipi
pošto nije dobro ubaciti vrećicu u kipuću vodu pustite vodu 3 minute da se ohladi ili dodajte u kipuću vodu malo hladne
ubacite vrećicu i neka stoji u vodi 2 do 3 minute
izvadite vrećicu, po želji dodajte limun i med (nikako ne puno šećera, zeleni čaj ne smije biti previše sladak)
Ledeni čaj

Zeleni čaj pije se kao topli napitak ili kao ledeni čaj koji paše pogotovo usred ljeta. Kad radite ledeni čaj napravite veću količinu i spremite u hladnjak. Može se poslužiti s ledom i listom metvice za dekoraciju.


Koliko ga dnevno konzumirati?

Zelenog čaja ne možete konzumirati previše. Još jedno istraživanje pokazalo je da su muškarci koji su pili 10 šalica čaja dnevno (to je oko 300 mg polifenola) dobili rak 3 godine kasnije nego muškarci koji nisu pili zeleni čaj. Koliko ćete zelenog čaja piti to je individualno. Dobro ga je piti nakon obroka jer on ubrzava i pospješuje probavu. Dobro ga je piti ujutro umjesto kave i prije tjelesne aktivnosti. Zadajte si da svaki dan popijte barem jednu šalicu tog napitka i učinit ćete dobru stvar.

Razlika između zelenog i crnog čaja

Oba čaja rade se iz čajne biljke (čajevca). Razlika je u obradi, zeleni čaj radi se od svježih listova dok se crni čaj radi od fermentiranih listova. Fermentiranjem se gube ljekovita svojstva polifenola pa zato crni čaj nije toliko djelotvoran kao zeleni.

Za kraj, gdje kupiti zeleni čaj?

Zeleni čaj se nabavlja u prahu ili u gotovim vrećicama, a ima ga za kupiti u skoro svakoj trgovini. U Hrvatskoj se prodaju kvalitetni pripravci tako da ne trebate brinuti oko toga od kojeg proizvođača kupiti čaj.

izvor  krenizdravo.rtl.hr

Vježbe nakon poroda uz koje ćete ponovno biti u formi



Iako vam se može činiti da je vježbanje zadnje što želite raditi nakon poroda, nekoliko je razloga zbog kojih bi se mogli predomisliti. Vježbanje može:

popraviti vaše raspoloženje lučenjem endorfina, “hormona sreće” u vašem organizmu,
pomoći da izgubite višak kilograma koje ste dobili u trudnoći (uz pravilnu prehranu) i zategnete opuštenu kožu,
zaštititi vas od ozljeda i boli,
povećati vašu energiju,
osnažiti vaše trbušne mišiće i srce te vas
učiniti izdržljivijima za sve izazove koji su pred vama.
setnja

Kada početi s vježbanjem?

Ako ste rodili dijete bez komplikacija, možete početi vježbati nekoliko dana nakon poroda, čim osjetite da ste spremni. Ako ste pak imali carski rez ili vaginalni porođaj s komplikacijama, pitajte svoga liječnika o tome kada i kako da krenete s vježbanjem. Trebali bi čekati barem 6 tjedana sa zahtjevnim vježbama, ali za to vrijeme možete šetati. Hodanje je izvrsna vježba za početak.

Nemojte zanemariti vrijeme potrebno za oporavak vašeg organizma, osobito zglobova i zdjelice, koji neko vrijeme mogu ostati nestabilni pod utjecajem hormona koji olakšavaju porođaj, te trbušnih mišića koji se pri porodu mogu privremeno razdvojiti.

Pravila vježbanja

Najprije može biti vrlo teško izdvojiti vrijeme za vježbu. Svakako tražite pomoć bližnjih u slaganju rasporeda, a kako dijete bude raslo, uključite i njega u vježbanje. Osim toga, zapamtite sljedeća pravila.

Ne zaboravite na zagrijavanje i hlađenje.
Postupno povećavajte intenzitet vježbi.
Pijte puno tekućine.
Nosite grudnjak, a ako dojite i zaštitu u slučaju curenja mlijeka. Svakako potražite udobno i prozračno donje rublje koje je dizajnirano u skladu s potrebama vašeg tijela. Naša preporuka je linija donjeg rublja Cantaloop koje je dizajnirano s najvećom kvalitetom i testirano u uskoj suradnji s trudnicama i mladim majkama.
Slušajte svoje tijelo. Prestanite s vježbanjem ako osjetite bol.
Preporučene vježbe

Dovoljno je da nekoliko puta tjedno posvetite 20 minuta do pola sata nekoj od preporučenih vježbi. Ovdje navodimo lako dostupne vježbe koje ne opterećuju tijelo, osobito zglobove i grudi. S njima možete započeti već u trudnoći te nastaviti nakon poroda. Posebnu pažnju obratite na vježbe dobre za leđa, zdjelicu i trbušne mišiće.

Hodanje

Najlakši i najjednostavniji izgovor da se pokrenete. Sagorijeva do 300 kalorija u sat vremena, a u šetnju možete i u društvu, s bebom.

Plivanje

S plivanjem možete početi ako je potpuno prestalo vaginalno krvarenje. Ono je odlično, jer vam na opuštajući način dopušta da razgibate cijelo tijelo, bez opterećivanja vaših zglobova. Ako plivate prsno, ne držite glavu cijelo vrijeme iznad vode, jer to može dodatno opteretiti leđa.

Pilates i joga

Odlični su za jačanje trbušnih mišića koji se razdvajaju u trudnoći. Oni mogu ostati razdvojeni i do godinu dana, stoga svakako recite svome instruktoru ako ste nedavno rodili.

Vježbe za zdjelicu

Njima možda nećete sagorjeti mnogo kalorija, ali su ključne da vratite vaginalne mišiće u prijašnje stanje i uspostavite potpunu kontrolu mokraćnog mjehura. Saznajte koje su najbolje vježbe za jačanje mišića zdjelice u našem tekstu.

Aerobik, ples i trčanje

Ovakve složene aktivnosti ne preporučuju se prije nego što prođe dobrih šest do devet mjeseci od porođaja. No žene, koje su se vježbale i prije i u trudnoći, mogu početi i ranije.

Vježbanje i dojenje

Vježbanje nema negativan učinak na dojenje, niti obratno. Neka istraživanja su pokazala kako intenzivno vježbanje može uzrokovati nakupljanje mliječne kiseline u mlijeku, ali to je rijetkost. Problem mogu biti tek grudi pune mlijeka, zbog kojih vježbanje može biti neugodno.

Ako vam je intenzivno vježbanje prioritet u prvih nekoliko mjeseci dojenja, razmislite o dojenju ili izdajanju prije vježbe. Na taj će način težina u dojkama biti manja i olakšati vam vježbanje. Isto tako, možete dojiti pola sata do sat nakon vježbanja.
izvor  krenizdravo.rtl.hr

Vježbe za veće i čvršće grudi


Iako vježbanjem ne možete utjecati na rad mliječnih žlijezda, jačanje pektoralnih mišića povećat će opseg prsa, podići grudi poput push-up grudnjaka te ih učiniti čvrstima i toniranima te tako i ljepšima.


Vježbe koje donosimo potrebno je ponavljati 3 puta tjedno, izvoditi ih jednu za drugom bez uzimanja pauze, ali uz osobit oprez kako ne bi došlo do ozljeđivanja mišića, ligamenata ili zglobova.

Sve vježbe za povećanje mišića zahtijevaju određeno opterećenje, tako da će Vam za izvođenje ovih vježbi biti potrebni utezi te girja ili medicinska lopta. Ako ste početnica i nemate naviku redovitog vježbanja, odaberite manje težine utega i postepeno progresirajte prema većima.

Vježbe su jednostavne i kratke te vam za jedan trening neće trebati više od dvadesetak minuta. Nakon što izvedete svih 6 vježbi, možete kratko predahnuti i zatim ponoviti čitavu seriju. Idealno bi bilo izvesti sve vježbe redom u 4 ponavljanja.

Vježba 1.




Oslonite se o pod na prstima, držeći jednu ruku na tlu, a drugu na girji (medicinki ili nekoj drugoj lopti). Noge trebaju biti ravne i ispružene, leđa u pravilnoj liniji, a trbuh uvučen i stegnut.


Duboko udahnite i polako se spustite prema podu. Dođite najbliže tlu što možete, a da ne legnete potrbuške.

Rukama se oduprite u početni položaj prilikom izdisaja. Zapamtite, udišemo u toku spuštanja, izdišemo u toku podizanja; tako će sklekovi biti pravilno izvedeni i nećete se prebrzo umoriti.

Učinite 8 sklekova s jednom rukom, a zatim prebacite loptu na drugu ruku.


Vježba 2.


Stanite uspravno, nogu raširenih u širini bokova. Primite loptu objema rukama držeći ju na prsima. Leđa trebaju biti ravno, a trbušni mišići zategnuti.

U izdisaju izbacite loptu snažno ispred sebe; dobro je raditi ovu vježbu na odmaku od oko 1,5 m od zida tako da vam se odbije natrag u ruke. Prihvatite ju ispruženim rukama, primite ponovno na prsa i brzo ponovno odbacite.

Ponovite 20 puta. Ako želite, ovu vježbu možete izvoditi i u ležećem položaju, izbacujući loptu ispred sebe u zrak.


Vježba 3.




Lezite na leđa (ili na pilates loptu kao na slici). U jednu ruku uzmite uteg, svinite lakat i postavite ga tako da bude okomito na liniju tijela.

Duboko udahnite, a prilikom izdisaja ispružite sasvim ruku s utegom. Prilikom pokreta trebate osjećati samo mišiće ruke i prsa.

U udisaju polako vratite ruku u početni položaj. Ponovite 8 puta, a zatim vježbu odradite i s drugom rukom.

Vježba 4.


Uzmite par lakših utega i stanite uspravno s nogama u širini bokova. Koljena opustite i lagano svinite. Utege držite ispred bedara.


Zategnite trbušne mišiće i prilikom izdisaja podignite utege iznad glave tako da Vam ruke čine slovo Y. Noge se prirodno trebaju izravnati prilikom podizanja, a leđa ostati ravna.

Udišući, polagano se vratite u početni položaj. Ponovite 20 puta.

Vježba 5.


Rukama se oslonite na par utega, držeći tijelo u izdržaju kao u skleku. Tijelo treba biti ispruženo, kralježnica i noge ravni. Noge lagano razdvojite u širini nešto većoj od širine bokova.

Utezi trebaju biti postavljeni direktno ispod ramena.

Bez pokreta u području kukova, izdahnite i savijte ruku u laktu i podignite uteg prema prsima, držeći lakat blizu tijela.

Polako vratite uteg u početni položaj prilikom udisaja. Zatim učinite isto s drugom rukom. Ponovite 8 puta.

Vježba 6.



Stanite u raskorak, stopala odvojenih u širini bokova. Koljena lagano savijte, leđa ispravite i nagnite prema naprijed što više možete, a ruke s utezima postavite ispred koljena prema podu.

Ruke podignite bočno u visinu ramena bez savijanje u laktovima. Zadržite ih jednu ili dvije sekunde, a zatim polako vratite u početni položaj.

Prilikom izvođenja vježbe trebate pokretati samo ruke, a torzo i noge trebaju biti zategnuti, ali nepomični. Ponovite 20 puta.

izvor  krenizdravo.rtl.hr

Alergija na ambroziju – kako ublažiti simptome?


Svake godine 15 do 25 % stanovnika  počinje patiti od alergije na ambroziju ili točnije, alergijskog rinitisa. Simptomi su kihanje, nadraženo grlo, grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu.

Prevencija i prirodno liječenje

Imunitet jačajte zdravom prehranom, sastavljenom od namirnicama bogatih vitaminima B i C te flavonoidima. Pomoći vam može i dodatak vitamina C.

Svaki dan pojedite žlicu domaćeg meda koji sadrži čestice voska iz saća. Vjeruje se da se time jača otpornost na pelud lokalnih biljaka.
Svaki dan popijte šalicu čaja od ginsenga ili pupavice za jačanje imunološkog sustava.
Boravite što više u zatvorenom prostoru, posebno rano uvečer, kada je razina peludi najviša.
Izbjegavajte gradska središta i zadimljene prostorije, jer takva mjesta mogu samo pogoršati već ionako lošu situaciju.
Često se umivajte i brišite po licu kako biste uklonili čestice peludi s područja oko nosa, usta ili očiju.
Inhalirajte se parom – pola litre vode u koju ste dodali žlicu sušene kamilice ili stolisnika.
Kada je u pitanju peludna hunjavica pomoći vam može i čaj od: vidca, bazgina cvijeta, matičnjaka, pupavice, kamilice, koprive, đumbira, cimeta, klinčića.
Kapsule češnjaka pomoći će kod začepljenosti dišnih puteva.

Teži slučajevi alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom, glavobolju. Sve to počinje kada ambrozija ispusti prvu pelud u zrak (sredina ili kasno ljeto) pa do prvog mraza koji ubije biljku (rana jesen). U svakom zlu postoji i neko dobro, ovog puta je to prirodno liječenje koje u velikoj mjeri može pomoći u regulaciji simptoma.

Što je ambrozija?

Ambrozija je korov koji raste u kontinentalnim dijelovima. Radi se o jednogodišnjoj biljci. Jedna biljka je u stanju proizvesti i do milijardu čestica peludi što je izrazito puno. Negdje početkom kolovoza, kako noći postaju dulje, cvjetovi ambrozije sazrijevaju i otpuštaju pelud.

Vrućina, vlaga i povjetarac pomažu širenju peludi koja putuje od biljke do biljke kako bi oplodila sjemenku i osigurala novi naraštaj sljedeće godine. Ambrozija obično raste u ruralnim područjima, ali i u urbanim središtima, gdje god postoji kakvo napušteno polje.

Koncentracija peludi je obično na maksimumu u podnevnim satima, između 10 h i 15 h.

Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje peludi. Pelud ambrozije može putovati daleko, i preko 50 kilometara, a penjati se može preko 3 kilometara u visinu.


Većina peludi padne na tlo unutar 100 metara od izvora. Sjeme ambrozije može mirovati u tlu i desetke godina i onda izrasti kada uvjeti za to budu zadovoljeni.


Više informacija potražite u našem članku: Peludni kalendar – kontinentalna Hrvatska i Dalmacija

Zašto dolazi do alergijske reakcije?

Imunološki sustav se brine o obrani organizma od štetnih čestica – bakterija, virusa, gljivica, parazita.

Osobe koje imaju problema s alergijama imaju vrlo osjetljiv imunološki sustav koji burno reagira i na bezopasne čestice (alergene) kao što su peludi.

Kada alergičar udahne alergen te kada taj alergen uđe u krvotok, imunološki sustav reagira te dolazi do alergijske reakcije.

Tko obolijeva od ambrozijske alergije?

Statistika kaže da je među alergičarima na pelud njih čak 75% alergično upravo na ambroziju. Postoji tendencija kod ljudi koji su razvili alergijsku reakciju ne jednu vrstu peludi, da ju razviju i za ostale vrste peludi.

Alergijski rinitis (peludna hunjavica) – simptomi

Simptomi alergijskog rinitisa naikuju simptomima obične prehlade, a nisu izazvani infekcijom. Vaš imunološki sustav na neku tvar reagira kao da je posrijedi nekakav opasan uljez koji u organizmu može izazvati upalu i nadraženost.

Alergijska reakcija koja nastaje zbog peludi (bez obzira je li izvor Ambrozija ili neka druga biljka) poznata je kao alergijski rinitis. Simptomi uključuju :

nadražene i crvene oči
svrbež
curenje i začepljenost nosa
kihanje
grlobolja
nadraženost u grlu i nosu
u težem obliku može biti prisutna astma, kronični sinusitis, glavobolja i nesanica.
Dijagnoza – alergološko testiranje

Alergija se najčešće dijagnosticira kožnim testiranjem. Postupak se sastoji od nanošenja vrlo male količine alergena na i pod kožu te promatranja reakcije.

Ako koža na mjestu apliciranja pocrveni i natekne znači da je prisutna alergijska reakcija. Veličina natečenog područja određuje jačinu alergijske reakcije.

Alergološko testiranje je uglavnom bezbolno i točno. Ponekad se alergija dijagnosticira iz uzorka krvi u kojoj se traže antitijela za određeni alergen.


Ublažavanje simptoma ambrozijske alergije

Najbolje što alergičar može učiniti je izbjegavati kontakt s peludi. S obzirom na veliku koncentraciju peludi u zraku to je ponekad nemoguće. Evo kako si možete pomoći:

Pratite izvještaj o koncentraciji peludi u zraku – u zadnje vrijeme ga daju na nekim prognozama vremena, pogotovo na bioprognozi, također pratite peludni kalendar.
Provodite vrijeme u zatvorenim, klimatiziranim prostorijama -;klima uređaj bi trebao imati anti-peludni filter.
Ambrozija je najprisutnija u kontinentalnom dijelu zemlje. Odlazak na more pomoći će vam isto kao i odlazak u planine (puno manja koncentracija peludi).
Higijena dišnih puteva možde vam olakšati simptome ili ih čak ukloniti. Više o tome
Lijekovi

Antihistaminici – su najpropisivaniji lijekovi za simptome alergijskog rinitisa. Obično se daju u tabletama (loratadin, feksofenadin, cetirizin, difenhidramcrin), a rjeđe lokalno, kao sprej na nos ili kapi za oči. Nekada su antihistaminici imali puno nuspojava od kojih je najjača bila pospanost. Današnji antihistaminici više skoro pa i nemaju nuspojave. Telfast, Claritin Rinolan, Singular primjeri su moderne generacije antihistaminika.
Intranazalni kortikosteroidi – sprejevi za nos koji ublažuju simptome alergijskog rinitisa (peludne hunjavice). Oni se obično kombiniraju s antihistaminikom ili se koriste kao jedina terapija kada je to dovoljno. Jedan od takvih lijekova na hrvatskom tržištu je Flixonase.
Dekongestivi, kromoni, antikolinergici, antileukotrijeni – u nekim specifičnim slučajevima alergičaru mogu biti prepisani i ovi lijekovi.
Imunoterapija ili hiposenzibilizacija

Uz uspješnost imunoterapije je vezana određena doza kontroverze. Neki izvori ju navode kao vrlo uspješnu, a drugi opet kao vrlo neuspješnu metodu ublažavanja i uklanjanja alergijskih simptoma.

Imunoterapija je dugotrajan postupak u kojem se alergičaru daje mala količina alergena kako bi se njegov imunološki sustav naučio nositi s alergenom. Alergičar prima u razdoblju od oko mjesec dana injekcije s alergenom i taj postupak se obično ponavlja godinu do dvije.

Ako je terapija uspješno provedena, osoba u sezoni alergije neće imati simptome alergijskog rinitisa ili će oni biti blaži. Imunoterapija se pogotovo savjetuje mlađim osobama kao i onima koji imaju alergijsku reakciju na jedan ili dva alergena, a ne više.

Zrak zagađen ispušnim plinovima čini Ambroziju agresivnijim alergenom.

izvor  krenizdravo.rtl.hr

Đumbir za mršavljenje



Nekoliko djelatnih osobina đumbira utječe na gubitak prekomjerne težine te se đumbir smatra efikasnim sredstvom za mršavljenje. U nastavku pročitajte kako vam đumbir može pomoći u borbi s prekomjernom težinom.

Đumbir kao pomoć u probavi

Đumbir može poboljšati probavu povećanjem pH vrijednost u želucu i stimulirajući probavne enzime. S obzirom na to da je đumbir vlaknasta hrana, povećava pokretljivost crijeva.

Kombinacija tih dvaju učinaka znači da se bitne hranjive tvari brže apsorbiraju, dok se nebitni sastojci zbog kojih se javljaju nadutost i opstipacija, brže izlučuju. Uz to, efikasniji probavni sustav bolje obrađuje unesene namirnice, što može doprinijeti mršavljenju.

Đumbir poboljšava metabolizam

Postoje naznake da đumbir potiče metabolizam i do 20% te može povećati sagorijevanje masti. Poticanjem metabolizma gube se masti pohranjene u tijelu što ne utječe samo na mršavljenje, već može pomoći snižavanju razina kolesterola i triglicerida.

Đumbir jača osjećaj sitosti

Grupa istraživača sa Sveučilišta Columbia u New Yorku je 2012. godine ispitivala djelovanje toplog napitka od đumbira na potrošnju energije, osjećaj apetita i sitosti te metaboličkih čimbenika rizika u pretilih muškaraca.


Utvrđeno je da 2 g đumbira u prahu, otopljenog u toploj vodi ima značajan učinak na zagrijavanje organizma, smanjenje gladi i unosa hrane te veću puninu, sve u odnosu na kontrolnu skupinu. Osjećaj smanjene gladi je trajao i do 6 sati nakon konzumacije napitka.

Čaj od đumbira

Jednostavan, ukusan i mirisan, a djeluje. Čaj od đumbira je vrlo popularan napitak za mršavljenje.

Recept za topli ili hladni čaj od đumbira možete pročitati ovdje.

Najveći broj uputa kako mršavjeti uz pomoć đumbira preporučuj konzumaciju čaja od đumbira s dodatkom limunova soka prije doručka.

Ayurveda i đumbir

Ajurvedska medicina preporučuje đumbir za mršavljenje u tri koraka:

Prvi korak: pijte čaj od đumbira dva do tri puta dnevno kako biste poboljšali probavu. Ajurvedska medicina smatra bolju probavu lijekom za pretilost.
Drugi korak: Žvačite krišku đumbirova korijena nekoliko minuta prije svakog obroka. Alternativno, možete pomiješati malu količinu naribanog korijena đumbira s limunovim sokom i soli. Uzmite dva prstohvata smjese prije svakog obroka. Osim što poboljšava probavu, đumbir umanjuje apetit.
Treći korak: Koristite đumbir kao začin što je češće moguće.
Sassy voda s đumbirom, krastavcima, limunom i mentom

Đumbir je uz krastavac, limun i mentu glavni sastojak popularnog napitka za mršavljenje, detoksikaciju i ravan trbuh. Voda je dobila ime po nutricionisti Cynthia Sass, koja u svojoj knjizi – bestseleru „Prehrana za vitak struk“ daje upute kako se boriti s debljinom, protiv nadutosti i lošom probavom.

Za pripremu Sassy vode potrebno je:

1 žlica naribanog đumbira
1 tanko narezani krastavac bez kore
1 narezani limun
12 listića mente
Sve sastojke stavite u vrč s 2 litre vode i ostavite da odstoji preko noći.
izvor  krenizdravo.rtl.hr