Torta od Jogurta i Kupina



Sastojci
za biskvit:
3 jaja
4 žlice Šećera
1 vanilin šećer
4 žlice brašna
1/2 prašak za pecivo
60 gr. tamne čokolade
50 gr. maslaca
za kremu:
400 gr. kupina (mogu i maline)
400 gr. čvrstog jogurta
130 gr. šećera
20 gr. (2 vrećice) želatine u prahu
400 ml. vrhnja za šlag
2 vanilin šećer
za dekoraciju:
100 gr. kupina
(po želji) otopljene čokolade ili šlag ...

Priprema
1.
Rernu ugrijati na 180 C. Kalup za torte obložiti masnim papirom.

Za biskvit:
Čokoladu i maslac nasjeckati na manje komade i zajedno otopiti nad parom -  ostavite da se ohladi.

Jaja, šećer i vanilin šećer sa mikserom pijenasto izraditi. Brašno i prašak za pecivo izmiješati - pa postepeno dodavati u smjesu od jaja i šećera i pažljivo sa mutilicom umiješati - tako isto dodavati otopljenu čokoladu sa maslacem.

2.
Izmiješanu smijesu izliti u kalup za torte (ja koristim 26cm) i peći oko 20 min (zavisi o vašoj pećnici) na 180 C.
Kad se biskvit ispeče izvadite ga iz kalupa i ostavite da se podpuno ohladi.
3.
Za fil:
Sa štapnim mikserom kupine izraditi u pire. Propasirajte pire kroz fino mrežasto cjedilo da odstranite sjemenke.
U 1/4 pirea umiješati želatinu u prahu i ostaviti 5 min. da nabubri.
Jogurt izmiješati sa šećerom i sa ostalim 3/4 pirea od kupina.
4.
Na laganoj temperaturi ugrijati pire sa želatinom (pazite nesmije prokuhati) miješati dok se ne otopi želantina.
Kad se želatina otopi u nju dodati 3-4 žlice smjese od jogurta i dobro promiješati (to treba napraviti, da budu obje smjese iste temperature). Sada možete želatinu umiješati u smjesu od jogurta.
To ostavite od prilike 15 minuta u hladnjaku, da se smjesa malko stegne.
5.
Vrhnje za šlag i jedan vanilin šećer izmiješajte u čvrsti šlag.
Smjesu sa jogurtom još jedanput izmiješajte - dodajte smjesi čvrst šlag i pažljivo izmiješajte smjese dok se ne izjednače.
6.
Kremu istresite na biskvit - oko kojeg ste opet stavili prsten od kalupa.
Stavite tortu u hladnjak (otprilike 5-6 sati) da se krema dobro stegne.

Dekorirajte tortu po želji sa kupinama i sa otopljenoj čokoladi ili sa šlagom.
izvor www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar