Bajadera



Ovo je jedan od omiljenih kolača većine nas. Ako vam se bas sada jede nešto slatko, a može se brzo spremiti onda vam donosimo savršen recept, jedna i jedina, bajadera.
Priprema

Šećer i vodu stavite na vatru. Kada proključa, neka vri 3 minuta. Skloniti sa vatre, dodajte orahe i keks. Malo prohladite pa u mlako dodajte margarin. Masu podijete na dva dijela,u jedan dio staviti 4-5 kašika od pripremljene glazure i umijesite. Na dno tepsije staviti tamni dio i poravnajte vlažnim dlanovima. Preko tamnog dijela staviti svijetli dio i opet poravnati.

 Priprema glazure

Glazuru lagano otopite na blagoj vatri,miješajte da ne zagori i ostatak prelijte preko gotove bajadere. Neka se ohladi u frižideru, i onda je režite na štanglice.

Sastojci

700 gr šećera

18 kašika vode

300 gr mljevenih oraha

300 gr mljevenog keksa

200 gr margarina

Glazura

50 gr margarina

150 gr čokolade

5-6 kašika mlijeka ili vode

2 kašike šećera

zenskiportal.ba

Nema komentara:

Objavi komentar