PRAVA LEDENA TORTA – mali slatki užitak sa ledenom kremom i čoko filom!



Ledena torta sa dva fila je najbolja poslastica dok nam je ovako toplog ljeta . Pri tome vaše nepce će vam biti zahvalno na ovakvoj slasti.

Sastojci
Biskvit:

1jaje
1 bjelance
4 kašike šećera
3 kašike glatkog brašna
2 kašike samljevenih badema

Ledena krema:

2 jaja
100 gr šećera
1 kom. Vanilin šećer bourbon
50 gr maslaca
1 dc mlijeka
5 listića želatine
5dc slatkog vrhnja
100 gr malina ili jagoda
80 gr tamne čokolade

Čokoladni preliv:

75 gr tamne čokolade
75 gr mliječne čokolade
2 kašike ulja

ledena torta



Priprema
1.
Oba bjelanca umutite pjenasto sa šećerom. Dodajte žumance i sve zajedno izmiješajte. U par navrata dodajte  brašno sa mljevenim bademima, izmješajte da nema grudvica.
Masu istresite u tortni model 24cm, obložen pek papirom i pecite  8 min. u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
2.
Želatinu malo namočite u vodu da nabubri.
Umutite nad parom jaja sa šećerom, vanilinim šećerom i maslacem sobne temperature . Prilijte vruće mlijeko, i mutite dok ne dobijete pjenastu i gustu smjesu. U toplu smjesu dodajte nabreklu želatinu i mješajte dok se želatina ne otopi. Dobijenu smjesu ohladite.
Umutite vrhnje za šlag. Dodajte masu od jaja i dobro promješajte . Smjesu onda podjelite na tri jednaka dijela. U jedan dio dodajte  istopljenu čokoladu u drugi dio mljevene maline ili jagode, a u treći dio ne dodajete ništa.
3.
Ohlađeni biskvit položite na tortni pladanj pa oko njega postavite tortni obruč obložen pek papirom. Na biskvit mažite čokoladni dio fila, preko njega fil od maline ili jagode a na kraju  kremu bez dodataka. Poravnajte i ostavite tortu da se ohladi.Obadvije čokolade istopite na ulju . Prelijte preko torte i vratite u frižider.
izvor maxikuhinja.info

Nema komentara:

Objavi komentar