Čokoladna torta sa višnjama
Bogata čokoladna torta bez brašna sa višnjama obradovat će svako nepce, a za pripremu je potrebno manje od sat vremena.
Priprema
Pećnicu zagrijte na 160°C, a na dno stavite posudu s vodom. Kalup obložite papirom za pečenje. Jaja i šećer miksajte zajedno dok se ne zgusnu i povećaju volumen. Čokoladu natrgajte na kockice pa zajedno s maslacem otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Malo pustite da se ohladi. Čokoladu u tri navrata sipajte u jaja cijelo vrijeme miješajući dok ne postignete jednoličnu smjesu.
Ulijte smjesu u kalup i pecite 35-40 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne bude čista. Pustite da se kolač ohladi do mlakoga pa ga izvadite iz kalupa, okrenite na ravnu plohu i skinite papir.
U međuvremenu pripremite višnje: Sok pomiješajte sa šećerima i škrobnim brašnom pa zajedno s višnjama kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću poput džema, oko 10 min. Vruće prelijte preko mlakog čokoladnog sloja i sve zajedno ohladite. Vrhnje za šlag izmiksajte pa njime ukrasite hladni kolač. Posipajte ribanom čokoladom ili mrvicama. Držite u hladnjaku i izvadite 15 min prije posluživanja.
Sastojci
Čokoladni sloj
4 jaja
75 - 100 g šećera
220 g čokolade sa 70% kakao
120 g maslaca
Sloj od višanja:
250 g višanja iz kompota
100 ml soka od višanja iz kompota
1 kašika škrobnog brašna
1 kašika šećera ili meda
1 kašika bourbon vanili šećer
200 ml vrhnja za šlag
zenskiportal.ba
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar