Čokoladna torta sa višnjama


Bogata čokoladna torta bez brašna sa višnjama obradovat će svako nepce, a za pripremu je potrebno manje od sat vremena.
Priprema

Pećnicu zagrijte na 160°C, a na dno stavite posudu s vodom. Kalup obložite papirom za pečenje. Jaja i šećer miksajte zajedno dok se ne zgusnu i povećaju volumen.  Čokoladu natrgajte na kockice pa zajedno s maslacem otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Malo pustite da se ohladi. Čokoladu u tri navrata sipajte u jaja cijelo vrijeme miješajući dok ne postignete jednoličnu smjesu.

Ulijte smjesu u kalup  i pecite 35-40 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne bude  čista. Pustite da se kolač ohladi do mlakoga pa ga izvadite iz kalupa, okrenite na ravnu plohu i skinite papir.

U međuvremenu pripremite višnje: Sok pomiješajte sa šećerima i škrobnim brašnom pa zajedno s višnjama kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću poput džema, oko 10 min. Vruće prelijte preko mlakog čokoladnog sloja i sve zajedno ohladite. Vrhnje za šlag izmiksajte pa njime ukrasite hladni kolač. Posipajte ribanom čokoladom ili mrvicama.  Držite u hladnjaku i izvadite 15 min prije posluživanja.

Sastojci

Čokoladni sloj

4 jaja

75 - 100 g šećera

220 g čokolade sa 70% kakao

120 g maslaca

Sloj od višanja:

250 g višanja iz kompota

100 ml soka od višanja iz kompota

1 kašika škrobnog brašna

1 kašika šećera ili meda

1 kašika bourbon vanili šećer

200 ml vrhnja za šlag
zenskiportal.ba

Nema komentara:

Objavi komentar