Torta "đavolica"


Ne dozvolite da vas zavara ime, jer ova torta ima božanski čokoladni ukus! Kreatorka recepta je slavna kuharica Nigella Lawson
Priprema

Zagrijte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje. Izmješajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite pjenasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mješajte.

Spojite ovu mješavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podijelite na dva dijela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je tijesto pečeno. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene dijelove torte da se potpuno ohlade na žici.

Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promješajte.

Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite kutljačom neobične krugove po površini.

Sastojci

50 gr kakao praha
100 gr smeđeg šećera
250 gr ključale vode
125 gr putera (i malo za podmazivanje pleha)
150 gr kristal-šećera
225 gr brašna
5 gr praška za pecivo
5 gr sode bikarbone
5 ml vanila ekstrakta
2 jajeta

Za glazuru

125 ml vode
30 gr smeđeg šećera
175 gr putera
300 gr čokolade
zenskiportal.ba

Nema komentara:

Objavi komentar