BAKINA TORTA: Originalni recept iz davne 1925. godine


Sastojci:

● 3 jaja
● 150 g maslaca
● 200 g šećera
● 100 g čokolade
● 120 g badema
● 1 žličica naribane korice limuna
● 120 g lješnjaka
● 150 g šećera

Za šlag:
● 500 ml vrhnja za šlag
● 2 vrećice šlag fixa

Za čokoladnu glazuru:
● 100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Bjelanjke odvojite od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
Maslac i šećer pjenasto izmiješajte električnim miješalicom. Umiješajte žumanjke i sve dobro izmiješajte.
Dodajte naribanu čokoladu, oguljene i grubo mljevene bademe, limunovu koricu te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u namašćen kalup za tortu (promjera 21 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 60 minuta.
Lješnjake popecite u teflon tavi. Ogulite ih, a zatim grubo sameljite.
Šećer zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete svijetli karamel. U njega umiješajte lješnjake i izlijte na papir za pečenje. Smjesu ostavite da se stvrdne i potpuno ohladi.
Stvrdnutu masu izlomite i grubo usitnite u mužaru ili električnoj sjeckalici.
U vrhnje za šlag umiješajte šlag fix i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag. U njega umiješajte smrvljeni šećer s lješnjakom i rasporedite preko ohlađenog tijesta.
Šlag prelijte čokoladnom glazurom ili ga jednostavno njome prošarajte.
Tortu dobro ohladite i poslužite uz topli ili hladni napitak.
Napomena:
Bademe možete zamijeniti kokosovim brašnom.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar