DIVNI KROASANI SA NUTELA KREMOM



Sastojci
Potrebno: 2 dc mleka
2 dc jogurta
1 kvasac 50gr
900 gr brašna
1 jaje
2 kašikice šećera
1 kašikica soli
Još: Nutella krem
100 gr čokolade, 2 kašike ulja
250 gr margarina


Priprema
1.
Testo: Odvojiti malo mleka, ugrejati ga, pa dodati kvasac i šećer. Ostaviti da nadođe.
2.
U posudu usuti prosejano brašno, dodati mleko, jogurt, jaje, so i nadošli kvasac. Zamesiti testo. Ostaviti ga 10 minuta da odmori.
Napraviti 2 puta po 6 loptica od testa.

3.
Svaku razviti i izrendati margarin (margarin podeliti na deset delova) na svaku, osim na gornju.

4.
Slagati jednu na drugu tako da se dobiju dve gomile od šest kora. Ostaviti da se malo odmore.

5.
Razvući testo i Iseći ga. Na svaki kraj staviti krem, pa motati u kroasane.

6.
Ostaviti da se odmore 1 sat, pa ih peći u zagrejanoj rerni na 200C.

7.
Istopiti čokoladu i dodati ulje. Dobro promešati i prelivati na ohlađene kroasane.

8.
Slani kroasani:
Pravim istu smesu, jedino što stavim dve pune kašikice soli. Obavezno ih premazujem sa žumancetom umućenim sa malo mleka, i posipam susamom ili kimom. Na ovoj slici je testo samo preklopljeno kao knjižica.

9.
Ovde sam ih punila sa tankim hotdog viršlama i Bačkim kobasicama.

10.
Ispečeni kroasani, idealni za dečije rođendane
torteikolacici.com

KREMASTI DESERT SA UKUSOM OMILJENOG EKSPRESA I ČOKOLADE – francuska svilena pita je uvijek pun pogodak!




Kokos rolat sa filom od keksa i čokolade u kombinaciji sa kokosom je tako mekani užitak za vaše nepce.

Sastojci su:

350 grama mljevenog keksa
100 grama čokolade
200 grama šećera u prahu
2 dl mlijeka
1 margarin
2 žumanceta
150 grama šećera u prahu
150 grama kokosa

Način pripreme

Pomiješajte keks ,čokoladu i šećer da se sjedini pa tome dodajte 2 dl vrelog mlijeka.Sve dobro spojite .
Zatim izmješajte margarin, žumanca,kokos i šećer . Onda razvucite braon (smeđu) smjesu pa na nju nanesite bijelu.Sve zajedno urolajte. Dobro ohladite rolat u frižideru i sijecite oštrim nožem (možete slobodno držati malo u zamrzivaču da se dobro stegne, lakše će ga biti sijeći). Dobra je promjena nakon teških prazničnih torti i baklava. Veoma dobro prija uz jutarnju ili popodnevnu kafu. Slobodno možete ponijeti dvije kriške da prezalogajite jer je veoma sit. Ako volite grožđice slobodno u smjesu malo ubacite i dobit ćete još bogatiju teksturu.
izvor  maxikuhinja.info

PRAVA LEDENA TORTA – mali slatki užitak sa ledenom kremom i čoko filom!



Ledena torta sa dva fila je najbolja poslastica dok nam je ovako toplog ljeta . Pri tome vaše nepce će vam biti zahvalno na ovakvoj slasti.

Sastojci
Biskvit:

1jaje
1 bjelance
4 kašike šećera
3 kašike glatkog brašna
2 kašike samljevenih badema

Ledena krema:

2 jaja
100 gr šećera
1 kom. Vanilin šećer bourbon
50 gr maslaca
1 dc mlijeka
5 listića želatine
5dc slatkog vrhnja
100 gr malina ili jagoda
80 gr tamne čokolade

Čokoladni preliv:

75 gr tamne čokolade
75 gr mliječne čokolade
2 kašike ulja

ledena torta



Priprema
1.
Oba bjelanca umutite pjenasto sa šećerom. Dodajte žumance i sve zajedno izmiješajte. U par navrata dodajte  brašno sa mljevenim bademima, izmješajte da nema grudvica.
Masu istresite u tortni model 24cm, obložen pek papirom i pecite  8 min. u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
2.
Želatinu malo namočite u vodu da nabubri.
Umutite nad parom jaja sa šećerom, vanilinim šećerom i maslacem sobne temperature . Prilijte vruće mlijeko, i mutite dok ne dobijete pjenastu i gustu smjesu. U toplu smjesu dodajte nabreklu želatinu i mješajte dok se želatina ne otopi. Dobijenu smjesu ohladite.
Umutite vrhnje za šlag. Dodajte masu od jaja i dobro promješajte . Smjesu onda podjelite na tri jednaka dijela. U jedan dio dodajte  istopljenu čokoladu u drugi dio mljevene maline ili jagode, a u treći dio ne dodajete ništa.
3.
Ohlađeni biskvit položite na tortni pladanj pa oko njega postavite tortni obruč obložen pek papirom. Na biskvit mažite čokoladni dio fila, preko njega fil od maline ili jagode a na kraju  kremu bez dodataka. Poravnajte i ostavite tortu da se ohladi.Obadvije čokolade istopite na ulju . Prelijte preko torte i vratite u frižider.
izvor maxikuhinja.info

ČOKOLADNA TORTA SA MNOŠTVO ČOKOLADE – za sve ljubitelje sočne i jake poslastice!



Sastojci:

6 jaja
12 kašaika šećera
6 kašika brašna
6 kašika ulja
100 gr otopljene tamne čokolade
1/2 praška za pecivo
1l slatkog vrhnja
250 gr milka čokolade
150 gr menaž čokolade
3 dcl mlijeka (za prelivanje kora)
2 kašike kakaoa

Priprema
1.
pripremite biskvit :
Umutite jaja sa šećerom,dodajte ulje,100gr.otopljene i ohlađene čokolade za kuhanje,brašno ,2 kašike kakao, prašak za pecivo. Biskvit pecite na 200c u okruglom kalupu za torte dim. 28cm. Kada je pečen i ohlađen presjecite ga na 2 jednaka dijela.
2.
priprem fila :
Zagrijte 500ml slatkog vrhnja,izlomite 250 gr milka čokolade i 150 gr menaž čokolade,neka se otopi u slatkom vrhnju( ne smije da vri).
Kada se topila fil stavite u zamrzivač na pola sata.
3.
Umutite 500ml slatkog vrhnja
Preliv za koru: Pomješajte 3dcl mlijeka, 4 kašike šećera u prahu
4.
filovanje:koru natopite sa polovinom pripremljenog preliva-fil od čokolade-umućeno slatko vrhnje- još jdnom ponovite isti postupak.

maxikuhinja.info

KEKS KOLAČ GOTOV ZA 15 MINUTA – prava poslastica za vruće dane koja se ne peče !



Keks kolač sa dosta kreme i mekanim biskvitom koji se ne peče je nešto najbolje kada nemate volje da palite peć jer je i onako prevruće. Tako će vam prijati uz šoljicu kafe .

Sastojci:

300-400 gr keksa po potrebi
2 pudinga od čokolade
10 kašika šećera
8 dl mlijeka
200 gr margarina
50 gr mljevenog lješnika
100 gr čokolade
3 kašike ulja
2 dl soka od narandže (za potapanje keksa)

Način pripreme:

Razmutite najprije puding sa šećerom u malo mlijeka i zakuhajte  ostatku od 8 dl. u to dodajte margarin (u toplo) i dobro spojite – izmješajte . Obložite četvrtasti kalup folijom.Keks potapajte u sok narandže i redajte uspravno u kalup da se prekrije dno i  stranice . Kašikom nanesite malo pudinga pa redajte ponovo keks natopljen u soku. To ponavljate da se kalup popuni , vodeći računa da na vrhu završite sa  keksom . Ostavite u frižider da se dobro ohladi i keks omekša .Prevrnite na tacnu i odlijepite foliju.Prelijte na kraju čokoladom.

maxikuhinja.info


MINI ŠTRUDLICE KAO IZ PRODAVNICE – mekani biskvit punjen džemom!



Mini štrudlice sa punjenjem od slatkog džema su veoma slične onim kupovnim ali mnogo ukusnije. Domaće je ipak domaće.

Sastojci:

200 gr biljne masti
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
550 gr brašna
9 kašika hladne vode
1 kašikica sode bikarbone
džem od šljiva
Šećer u prahu
1 vanilin šećer

Priprema:

U jednoj posudi sastavite mast i šećer u prahu. Umutite da bude pjenasto pa dodajte sirće, hladnu vodu, brašno i sodu bikarbonu . Zamijesite tjesto i ostavite na hladnom da stoji oko 1 sat.
Kad tjesto nadođe podijelite ga na 2 djela. Svaki dio oblikujte u valjak, jer kad budete valjali ploču od tjesta da vam bude četvrtastog oblika ne okruglog.Obja djela tjesta razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba  tijesta uzduž podijelite na 3 djela. Da bi ivice tjesta bile ravne kod valjanja koristite lenjir. Na svaki dio stavite uzduž džem i presavijte. Isijecite presavijeno tjesto na 5 djelova.Štrudlice redajte u pleh prethodno obložen pek papirom.
Pecite štrudlice na 170 stepeni nekh 20 minuta. Pečene štrudlice uvaljajte u šećer u prahu izmješan sa vanilin šećerom.
izvor maxikuhinja

Evo zašto biste trebali uzimati sirće svake noći prije odlaska u krevet…



Jabukovo sirće je vrlo zdravo i stoga ga konzumirajte. Možete ga stavljati u salate.

Nosi mnoge zdravstvene prednosti. Npr. smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi. Pomaže kod astme i kašlja, prehlada. Dobro je za kožu, kosu.

Samo stavite malu kašiku sirćeta u čašu vode i saperite. Pomoći će vam i kod uboda insekata. Osim toga, otjerat će komarce ostale insekte iz vašeg doma. Možete masirati bolne zglobove, a pomoći će vam i kod artritisa. Ako pijete čašu vode sa malom kašikom sirćeta, jednom dnevno i pomoći će vam da možete lakše smršati.

Naravno, uz zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Osjećat ćete se puno bolje, a možete dodati i malo meda da poboljšate ukus. Pored toga, očistit će vaš organizam od toksina. Potaći će rad bubrega i očistiti od kamenca. Konzumirajte nekoliko dana i napravite pauzu.

Bitno je da razblažite sa vodom jer je sirće vrlo jako. Također, infomišite se i konusltujte s ljekarom prije početka konzumiranja sirćeta na ovaj način jer nije preporučljivo u slučaju konzumiranja određenih lijekova. Možete staviti malo sirćeta u lavor pun vode i potopiti stopala. Očistit ćete ih uspješno i osloboditi se neugodnog mirisa.

Izvor: narodnamedicina

Kada je vani više od 30 stepeni ovo nipošto ne jedite! Možete lako završiti u bolnici



Trebate paziti kakve namirnice jedete, pogotovo u ove vruće ljetne dane jer se sada hrana mnogo brže kvari. Hranu čuvajte u firižideru i na hladnijim mjestima kako se ne bi pokvarila. Ljeti je velika mogućnost da dobijete neku crijevnu infekciju, a jedna od najčešćih jeste salmonela.

Preporučuje se da dobro pazite šta konzumirate i da konzumirate svježe namirnice. Ne kupujte po kioscima i nemojte jesti hranu koju ste dugo čuvali u torbama ili toplom mjestu, hranu koju ste sami napravili kod kuće jer njen rok trajanja je dosta kraći.

Možete dobiti crijevnu infekciju i dovesti se u opasnost. Ove godine je već više od 20 slučajeva prijavljeno oboljelih od salmoneloze, a uzrok je upravo ovo gore navedeno.

Namirnice iskoristite u što kraćem roku jer ni u frižideru ne može stojati otvorena više od 2-3 dana. Perite ruke redovno jer prljavim rukama također možete zaraziti. Simptomi crijevne infekcije su: proliv, mučnina, povraćanje, glavobolja, povišena temperatura.

Ono što ćemo vam još savjetovati jeste da dok su viskoke temperature, ne izlazite puno vani već da to radite kad zahladni. Također, ne mijenjajte naglo temperaturu tj. ne izlazite naglo iz klimatizovanog prostora u topao i obrnuto.

Nemojte da vam bude velika temperaturna razlika, već klimu normalno podesite i polako se prilagođavajte novim temperaturama i mijenjanju prostorije. Kako ne biste dobili toplotni udar.

Izvor: megagiga

Namazao je stare NAOČALE OVIM i u jednom potezu uklonio sve OGREBOTINE!



Osobe koje nose naočale znaju kako je ružno kada su im stakla prljava. To svakako zna nervirati, pogotovo što se lako zaprljaju, a teže čiste.

Ovdje ćemo vam pokazati na koje jednostavne načine ih možete očistiti:

Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo korisna. Često se koristi za čišćenje tvrdokornih mrlja na kuhinjskim površinama, ali je dobra i za skidanje mrlja od znoja ili dezodoransa na odjeći. Idealna je zamjena za dezodoranse koji su inače kancerogeni i najčešći uzrok raka dojke, piše “Megagiga“…

Pored ovih potreba, sodu bikarbonu možete koristiti i za čišćenje stakla na naočalama. Samo pomiješajte malo sode sa malo vode i tu smjesu kružnim pokretima nanesite na staklo. Potom obrišite vlažnom pamučnom krpom, pa suhom.

Pasta za zube

Na prethodni način možete koristiti i pastu za zube. Malo je nanesite i prebrišite. Možete je koristiti i za prekrivanje ogrebotina na naočalama.

Izvor: megagiga

Znate li zašto liječnici imaju rukopis koji je teško pročitati?



Liječnici su posebno poznati po tome da imaju rukopis koji je često vrlo teško dešifrirati. Međutim, postoje jasni razlozi zašto se to događa, a neki od njih priznaju da su nekada pisali uredno i lijepo


Koliko puta vam se dogodilo da odlazite od liječnika s receptom ili dijagnozom i nikako ne možete pročitati što je napisao jer imaju vrlo nečitak, neuredan rukopis? Neki liječnici čak priznaju kako su tijekom školskih dana imali lijep rukopis, ali nešto se u međuvremenu promijenilo.

- Znam da drugi ljudi imaju problema s dešifriranjem mojih bilješki. U školi sam osvojila nagradu za lijepo pisanje, a sad mi je rukopis potpuno nečitak – priznala je liječnica Ruth Brocato.

Razlog tome je, tvrde stručnjaci, previše posla koji liječnici obavljaju. Puno je pacijenata, dugi su radni sati, puno je pisanja…

- Rukopis liječnika se pogoršava tijekom dana jer se mali mišići u rukama umore – objašnjava liječnik Asher Goldstein i dodaje da je lijep rukopis zadnje o čemu vode brigu pored svega što prođu u svome poslu.

Liječnici su stalno u nekoj žurbi. Kada bi mogli odvojiti sat vremena za svakog pacijenta, umjesto 15-ak minuta i malo usporiti radni ritam, tada bi se to pozitivno odrazilo i na njihovom rukopisu.

Osim toga, žargon kojim se liječnici koriste te stručni nazivi često su pacijentima potpuno nerazumljivi pa kada se to spoji s neurednim rukopisom, nije čudno što se zapitamo “Pa kako to itko može dešifrirati?”.

Bilo je i žrtava zbog lošeg rukopisa

Zabilježeni su slučajevi kada su pacijenti izgubili živote zbog nečitkog rukopisa liječnika. Prema jednom izvješću iz 2006. godine, godišnje umre više od 7000 ljudi zbog medicinskih pogrešaka uzrokovanih nečitljivim rukopisom.

To je jedan od razloga zašto se sve više liječnika okreće elektroničkim medicinskim dokumentima, jer je to način da se takve tragedije izbjegnu, otkriva Reader’s digest.

Izvor: 24sata

RECEPT ZA SAVRŠENO TIJELO: Ova DVA sastojka mjenjaju večeru, čiste crijeva i tope kilograme



Ok, čvrsto ste riješili da konačno skinete tih par kilograma viška koji vam kvare sreću, odabrali savršen plan ishrane i krenuli sa redovnim vježbanjem, ali… Ubrzo nakon toga javlja se krčanje u stomaku koje vam ne da mira i vi u sljedećem momentu svuda oko sebe vidite kremaste torte, krofne sa čokoladom, bogate pizze i ostale đakonije kako vas dozivaju po imenu.

Kada unosimo manje kalorija, mozak uporno šalje našem tijelu signale da smo gladni kako bi se unos vratio na početni nivo. Ovaj dobro poznati osjećaj gladi vremenom postaje nesnosan i glavni je razlog zašto većina dijeta propadne nakon nekoliko dana odricanja i patnje. Zato je mršavljenje uz istovremeni osjećaj sitosti ostvarenje sna svakoga ko je ikada pokušao da drži dijetu. A da li je to moguće?

Glukomanan, “najbolji supresor apetita”

Stručnjaci kažu da je unosom određenih suplemenata moguće mršaviti, a bez neprijatnog osećaja gladi. Dr Oz, čuveni kardiohirurg i profesor sa Univerziteta Kolumbija preporučuje glukomanan kao “najbolji supresor apetita, “jedno od najmoćnijih sredstava za kontrolu gladi” i “spužvu za mršavljenje”.

Glukomanan pripada grupi biljnih vlakana rastvorljivih u vodi. Kao šampion među vlaknima, glukomanan vezuje i do 50 puta veću količinu vode i bubri formirajući gusti gel. Prolaskom kroz digestivni trakt ovaj gel kao sunđer kupi šećere, masti i ostale nutrijente. Na taj način smanjuje se resorpcija hranljivih materija i spriječava da se višak taloži u masnom tkivu.

Istovremeno, gel koji glukomanan formira u želucu “rasteže” stomak i šalje signale mozgu da smo “puni” i čini da osećaj sitosti traje duže. Ovo i jeste najbolji dio koji čini glukomanan moćnim saveznikom u mršavljenju: jedemo manje, gubimo kilograme, i to bez osjećaja da se bilo čega odričemo.

Glukomanan spriječava večernje napade gladi i prejedanje

Restriktivnu dijetu je, čini se, lakše sprovoditi tokom dana kada smo zaokupljeni svakodnevnim aktivnostima. Tada dan preguramo disciplinovani i po planu… Međutim, često se dešava da tek kada dođemo kući i opustimo se, osjetimo pravu žudnju za hranom kojoj ne možemo da se odupremo. Istraživanja pokazuju da najveći rizik od prejedanja je oko 23h, kada se, po pravilu, sve što pojedemo “lijepi” za stomak i ostale kritične dijelove.

Glukomanan pomaže i u ovim “odsudnim momentima”: kada se uzme u večernjim satima kao zamjena za obrok, pruža snažan osjećaj sitosti i pomaže da preguramo noć istrajni u svojoj odluci.

Kliničke studije dokazuju efikasnost glukomanana

Glukomanan se zato preporučuje od strane Evropske agencije za sigurnost hrane kao efikasno i sigurno sredstvo za mršavljenje. Da glukomanan efikasno smanjuje tjelesnu težinu čak i bez promjena u ishrani dokazuje čitav niz kliničkih studija. Meta analiza iz 2008. godine godine objavljena u uglednom časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” još jednom je potvrdila značajan gubitak kilograma, uz smanjenje ukupnog holesterola i triglicerida u krvi.

Osim ukupnog unosa kalorija važan je i glihemijski indeks hrane koju unosimo. Hrana koja ima veći GI brže povećava nivo insulina u krvi. Zbog visokog nivoa insulina, šećer u krvi naglo pada pa dolazi do napada gladi. U ovom slučaju još jedno biljno vlakno je od izuzetne pomoći: nutrioza smanjuje GI hrane i nivo insulina nakon obroka, pa imamo više energije i osjećaj sitosti duže traje.

Izvor: telegraf

IZAZIVAJU SLIJEPILO, OPADANJE KOSE, OŠTEĆENJE BUBREGA… Ovo su OMILJENE SOBNE BILJKE koje mogu da vas otjeraju U BOLNICU



Sobne biljke oplemenjuju prostor, ali manje je poznato da mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi, posebno djece. Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu slijepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega.

Ono što je alarmantno jeste da su najugroženija djeca, za koju i male količine otrova mogu da budu veoma pogubni.

“Prije nekoliko dana posjetili smo prijatelje sa kćerkicom starom 16 mjeseci. Dijete ko dijete, počelo je da se igra i u jednom trenutku je otkinulo list sobne biljke. Svi smo se smijali jer je mlatila sa njim kao sa zastavom. Međutim naišla je komšinica i šokirana scenom, rekla da pozovemo Hitnu pomoć. U pitanju je bila difenbahija koja kod djece može da izazove ozbiljno trovanje, a od njenog soka čak i odrasla osoba može da zanijemi na nekoliko dana”, priča Bojana M. (32), kojoj su u Hitnoj pomoći rekli da umije dijete, denzifikuje ruke i prati njeno stanje.

Stručnjaci upozoravaju da tri do 10 posto trovanja u praksi izazvano je gutanjem cvjetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod djece ta brojka iznosi i do 50 posto i nalazi se odmah iza trovanja lijekovima i kućnim hemikalijama.

“Djeca na prvom mjestu ne treba da spavaju tamo gdje je cvijeće, prije svega zbog alergena. Ako je biljka otrovna onda je opasnost višestruka, jer ne samo što mogu da udahnu njena isparenja, već mogu i da je pojedu. Roditelji moraju da paze, pogotovo kada su u gostima. Prije nego što kupe bilo kakvu biljku moraju dobro da se informišu, jer tako ozbiljno mogu da ugroze zdravlje svog djeteta”, kaže Milan Leković, pedijatar koji ukazuje na opasnost koja “vreba” od na izgled bezazlenih biljaka.

1. Difenbahija (Diffenbachia)

Ukrasna biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanijemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slijepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

2. Hortenzija

Grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvijet djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvjeta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

3. Klivija

Sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

4. Flamingov cvijet

Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvjetovima. Jedenje dijelova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe djeluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

5. Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posjetiti doktora koji će propisati nešto za alergije i upale.

6. Paprat

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smijete da držite u spavaćim sobama.

7. Kroton

Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je vjerovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mliječnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospije u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.

8. Jagorčevina

Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podsjeća na ljubičicu na prvi pogled. U korijenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osjetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promjene na koži.

Izvor: blic

SAMO TRI DANA: Nema boljeg ‘čistača’ debelog crijeva i jetre od toksina, osim toga prijat će i vašem stomaku



Prije nego što počnete, oko 48 sati, ne konzumirati ništa mliječno.

To je zato što se mliječna hrana probavlja najsporije od svih namirnica. Dakle, to može biti prepreka za čišćenje.

U jutarnjim satima, sljedeći dan, napraviti limunovo sok od 2 limuna i ½ šalice vode i piti prije doručka.

Nakon toga, sljedeći korak je ananas ili sok od grejpa i ½ šoljice popiti tokom doručka.

U vremenu između doručka i ručka, napravite 1,5 puta veću količinu organskog soka od mrkve.

Zatim, na kraju, prije odlaska na spavanje, popijte 340 ml soka od brusnice

Ovaj proces traje 3 dana. Rezultati su zapanjujući.

Izvor: novonovo

Poslije SRČANOG UDARA ništa nije djelovalo: ”Pročistilo mi je arterije i snizilo holesterol za 10 dana!



Osim što je ukusan, nar je i zdrav. Bogat je vitaminom C. Čisti organizam, i jača srce. Pročišćava arterije od viška masti i soli. Smanjuje nivo holesterola.

Istraživanja su pokazala da je nar dobar za srce. Radila su se ispitivanja u kojima su učestvovali ljudi sa srčanim problemima. Dali su im nar i hranili ih zdravo. Primijećeno je da su dosta ojačali srce. Zato što više jedite nar i, hranite se zdravo.

Žena koja je poslije srčanog pila ovaj lijek tvrdi da joj je on ojačao srce. Pored ovih prednosti, tvrdi da je ukusno.

Sastojci:

3 jabuke
1 nar
Priprema:

Ogulite jabuke, isjeckajte, a nar očistite i bobice sa jabukom stavite u blender. Dodajte i malo vode. Dobijeni sok pijte 2 puta dnevno po čašu.

Izvor: novonovo

Zabilježite dok ga farmaceuti nisu uklonili sa interneta: Ovo je najjači lijek za vid na svijetu!


Mnogi od nas imaju problema sa vidom. Ipak, trebamo se čuvati i izbjegavati da previše vremena provodimo ispred ekrana. Osim toga, ako su vam propisane naočale ili sočiva, onda ih redovno nosite kako vam dioptrija ne bi dalje rasla.

lijek-vid

Vid možete jačati namirnicama koje sadrže vitamin A, kao što je mrkva. Vitamin A je bitan za vid i zato jedite što više mrkve. Može vam pomoći i prirodni sok od borovnice, stoga ga konzumirajte. Osim toga, postoji još jedno rješenje, a to je aloe vera. Aloe vera može pomoći da popravite vid ili da spriječite dalji rast dioptrije. Aloe vera vam može pomoći i kod problema sa probavnim traktom, ali i kožnim problemima.

Ovdje ćemo vam pokazati kako da pripremite lijek koji će vam pomoći da ojačate vid:

Sastojci

4 limuna
300 g meda
500 g oraha
100 ml aloe vera( gela, soka)
Priprema

Limun iscijedite i pomiješajte sa ostalim sastojcima u blenderu. Čuvajte u staklenoj boci u frižideru. Uzimajte 3 puta dnevno po kašiku. Konzumirajte mjesec dana, pa napravite pauzu od 2 sedmice. Opet ponovite.

Izvor: megagiga

Nelagodnost u nogama dok LEŽITE vas upozorava da nešto nije u redu! Ovo nikako ne ignorišite…



U nastavku istražujemo neke od uzroka i proći ćemo kroz nekoliko jednostavnih načina na koje možete učiniti promjene u vašem stilu života i nesumnjivo ublažiti simptome. Ni slučajno ne ignorišite ili možete završiti u bolnici!


Šta je sindrom nemirnih nogu?

Smatra se da je sindrom nemirnih nogu posljedica poremećaja sna. To proizilazi iz poremećaja nervnog sistema, a karakteriše ga neodoljiva potreba za pomjeranje noge tokom spavanja. Simptomi uključuju peckanje, svrab, bolove u nogama, i osjećaj kao da nešto puzi. To se dešava kada osoba odmara, opušta ili spava. Većina ljudi ima problem da zaspi, i prema Nacionalnom institutu za neurološke poremaćaje i moždani udar, takvo stanje često dovodi do ekstremne iscrpljenosti i umora tokom dana. U najgorem slučaju može dovesti do oštećenja pamćenja ili depresije.

Hronične bolesti

U mnogim slučajevima, genetika igra ulogu u poremećaju nervoznih nogu. Takođe, jedan od faktora su i hronične bolesti gdje se navodi da se simpromi određenih medicinskih stanja kao Parkinsova bolest, insuficijencija bubrega, periferna neuropatija i djabetes, poklapaju sa sindromom nemirnih nogu.

Medicinski lijekovi i pilule

Neki lijekovi mogu pogoršati sindrom nemirnih nogu. Lijekovi za mučninu, antidepresivi, lijekovi za alergije, antipsihotici, svi oni sadrže neki nivo sedativa koji utiču na nerve tokom sna.

Trudnoća

Neke žene su primjetile da su tokom trudnoće imale sindrom nervoznih nogu, posebno u posljednjem tromjesečju. Ovo može biti izazvano nizom faktora, uključujući manjkavost minerala, hormonalne promjene ili neuravnoteženost u nivoima dopamina. No, budite bez brige, simptomi nestaju u roku od mjesec dana nakon porođaja.

Nedostatak sna

Nervozne noge su često posljedica izazvana nedostatkom sna. Lezite ranije na spavanje i eleminištite buku i ostale smetnje što je više moguće.

Alkohol

Alkohol i duhan, takođe se smatraju krivcima koji mogu pogoršati i čak izazvati sindrom nemirnih nogu.

Provjerite svoje nedostatke

Da li unosite dovoljno vitamina i minerala? Nedostatak istih slabi imunitet, dovodi do nekvalitetnog sna, što samim tim povlači i sindrom nemirnih nogu. Pobrinite se da jedete namirnice bogate željezom jer pomoću željeza naše tijelo proizvodi dopamin, supstancu koja kontroliše da mozak upravlja našim organizmom.

Umjereno vježbajte

Istraživači su istražili da ljudi koji pate od ovog sindroma, ostvarili su veliki napredak za samo 30 minuta dnevnih vježbi. Poslije vježbanja imaćete niži nivo umora i bolji san. Idite na hodanje, trčanje, plivanje, jogu, aerobik.

Izvor: novi

HURMASICE



Sastojci
hurmasice
2 jaja
2 fildzana ulja
2 fildzana secera
2 fildzana kokosa
3 kasike masla
p za p prasak za pecivo
po potebi brasna

agda

9 fildzana secera
11 fildzana vode
1 kom limuna

Priprema
1.
Jaja umutiti pjenasto pa dodati sve sastojke po redu gore navedenom…I na kraju dodavati brasna toliko da tijesto ne bude ni tvrdo ni mehko…
2.
Pa peci hurmasice i zalizi agdom…
3.
Ali JOS VRUCE HURMASICE ZALITI MLAKOM AGDOM..da bi bile mehke i prhke…

Pijte vodu s limunom i peršinom natašte pet dana: EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI…



Peršin je jedan od najpopularnijih začina u svijetu, a kao biljka koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva jedan je od sastojaka ovog soka.

Svježi sok od peršina ima svojstva koja pomažu protoku kisika u organizmu i pomažu za normalno funkcionisanje nadbubrežne žlijezde i štitnjače.

Peršin je odličan i u borbi protiv kamenca u bubrezima, a efikasan je protiv bolova povezanih s očima. Ipak, treba biti oprezan jer se ne smiju uzimati prevelike količine svježeg soka od peršina jer može prouzrokovati smetnje živčanog sistema.

Ali je zato od velike koristi, ako se uzima pomiješan s drugim sokovima. Posebno i kod gubitka kilograma.

Ako želite izgubiti 3 kilograma u pet dana, pijte ovaj sok pripremljen od manjeg stručka neprskanog peršina, 2-3 dl vode i jednog limuna.

Iscijedite limunov sok u blender, dodajte neprskani i oprani peršin te vodu. Sok pijte ujutro natašte pet dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od deset dana.

Isprobajte!

Izvor:

dnevno24.com

Imala sam 68 kg u četvrtak, a do subote sam se spustila na čak 63 kg! Sve to zahvaljujući ovom ČUDESNOM bilju!


U ovom postu ćemo vam predstaviti recept za čaj od peršuna koji će vam pomoći da eliminirate višak kilograma.

Evo kako ga možete pripremiti:

Sastojci:

– 5 komada nasjeckanog peršuna
– 1 l vode

Kako napraviti:

Neka voda proključa i dodajte nasjeckani peršuin. Stavite na stranu i ostaviti 20 minuta, a zatim procijedite tekućinu. Pijte cijeli iznos tijekom cijelog dana – preporučena dnevna doza je 1 litar, a iako je vrlo zdravo ne piti više od 1 litre na dan.

Osim svojih moćnih diuretičkih svojstvava, peršun je odličan u uklanjanju toksina, bakterija i štetnih tvari iz tijela. On djeluje kao antioksidans, što znači da se bori protiv slobodnih radikala u tijelu i smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti, uključujući i rak.
cure.ba

Umotala je BUTINE i STOMAK u foliju, a kad je skinula, ostala je šokirana rezultatom


Prianjajuća folija je nešto što svi imamo u kuhinji, a može da se koristi i za skidanje celulita i masnih naslaga sa onih delova tela gde je najpotrebnije.

Da li vam se desilo da pomoću dijete i vežbanja uspete da skinete kilograme, ali uporno salce i celulit nikako neće da se sklone sa kritičnih delova tela, kao što je stomak ili butine.

U tom slučaju treba “usmeriti” mršavljenje ka željenim delovima tela, a to ćete uspeti pomoću prianjajuće folije.
cure.ba

Kuhala je OVA 2 sastojka svaki dan, a onda su se kilogrami počeli TOPITI: Nije mogla sebi doći od ČUDA koje ju je snašlo!


Ova domaća mješavina je vrlo jednostavna i laka za napraviti, a vi samo trebate 2 jednostavna i lako dostupne sastojka.

 Ova domaća mješavina je vrlo jednostavna i laka za napraviti, a vi samo trebate 2 jednostavna sastojka
U samo 1 sedmici možete izgubiti do 5 kg. Šta ako vam kažemo da trebate samo čašu vode i prstohvat cimeta u prahu? Trebalo bi svakako probati ovaj recept, jer je preporučen čak i od nutricionista.

Evo što trebate učiniti:

– Samo dodajte 1 kašičice cimeta u 250ml vode i pustite da provri za 5 minuta.

 – Nakon toga, skinite i ostavite da se ohladi 10 minuta.
Pobrinite se da pijete ovaj čudesni napitak ujutro, odmah nakon što se probudite na prazan želudac.

Ili možete ga piti usred dana, ili prije večere. Pobrinite se da pijete najmanje 15 dana.
cure.ba

Cijeli svijet poludio za „Švedskom dijetom” ! U čemu je tajna?


Za ljubitelje mesa, mlečnih proizvoda i robe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti tjelesna težina.

Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenihhidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.

DOZVOLJENE NAMIRNICE:

Sve vrste mesa ( pileće, juneće, ćureće, divljač)
Sve vrste ribe i rakova i
Jaja na sve načine
Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, spanać, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike,  paradajz i sl.
Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva
Orašati plodovi: Suncokretove semenke, orasi, bundevine semenke, bademi, orasi, lešnici, indijski orasi, brazilski orasi.

DOZVOLJENO PONEKAD:

Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer
Voće: Jedna voćka dnevno umjesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera
Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedeljno

NIJE DOZVOLJENO:

Šećer, sokovi, gazirana pića, tijesta, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i vještački zaslađivači
Žitarice i skrob: hljeb, pasta, pirinač, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše
Margarin, rafinisana ulja
Pivo

Prema njenim rečima, ovakav način ishrane pogodan je za osobe koje žive u hladnijim klimatskim uslovima ili kada su hladnija godišnja doba. Mladim, zdravim osobama koje se izrazito fiziki aktivne ovakav način ishrane veoma odgovara. Ishrana je jednostavna i ne opterećuje, a mogu se konzumirati jela u restoranima ili brzo i lako pripremiti kod kuće.

– Preporučujem da se povremeno primenjuje ovakav način ishrane, posebno kada želite da brzo skinete kilograme i izbacite višak masnoće iz tkiva – naglasila je Branka Mirković.
cure.ba

Ledeni čokoladni kolač


Napravite ledeni čokoladni kolač - nema pečenja, nema mučenja, samo mikser, i puno puno čokolade - osvježavajuće i ukusno!
Priprema

Slatku pavlaku umutite u šlag, umješajte šećer u prahu, sok i narandžinu koru i čokoladu otopljenu na pari. Dobro umutite mikserom pa umješajte zdrobljenu čokoladu. Smjesu izlijte u kalup obložen providnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata. Ohlađeni kolač okrenite na tacnu, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako što ste u otopljenu čokoladu umiješali maslac.

Sastojci

100 g čokolade za kuhanje

150 g tamne čokolade sa 70% kakaoa

600 ml slatke pavlake

 20 g šećera u prahu

4 kašike soka od narandže

1 kašičica rendane kore narandže

100 g čokolade za kuhanje

Glazura

150 g čokolade za kuhanje

90 g maslaca
zenskiportal.ba

Torta sa plazma keksom


Zbog nešto opširnijeg teksta i nešto više sastojaka, čini se kako je ovu tortu teško napraviti. Međutim, to nije istina, a i sami se možete u to uvjeriti.
Priprema

Kora se priprema jednostavno. Umute se najprije bjelanca, zatim se doda šećer, pa žumanca, pa onda brašno i prašak za pecivo, kakao i na kraju se kašikom u to umješaju orasi. Peče se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je veličine 25×35 cm. Ali, svako prilagođava plehu koji ima, može i malo manji, kora će biti deblja.

Kada se kora ohladi, pospe se sokom od nacjeđene narandže, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, može da se doda još malo, po slobodnoj procjeni domaćice.

Prvi fil se pravi tako sto se plazma keks prelije sokom od narandže i ostavi se malo da upije, a onda se posebno dobro umuti puter sa šećerom u prahu. Toj smjesi se dodaje plazma keks, a zatim i otopljena čokolada. Ako je smjesa tvrda, slobodno se doda još soka od narandže, da se dobije masa koja može da se maže preko kore.

Za drugi fil se najprije orasi malo peku u rerni, zatim se samelju, pa se potope u mlijeko koje se malo zašećeri. Kada se ohlade, također se sastave, sa prethodno umućenim puterom i šećerom u prahu.

Treći fil se napravi prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave. Dakle, skuha se puding od vanilije, ali se ne stavi 8 već 4 kašike šećera. Dok se fil hladi, umuti se puter sa šećerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smjesa.

Na koru se najprije stavi fil sa plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju žuti fil. Odozgo se torta premaže sa dvije umućene slatke pavlake.  Trebalo bi da prenoći, makar jednu noć u frižideru, da se lijepo ohladi.

Sastojci
Za koru

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika punih oraha
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
200 ml soka od narandže
2 kašike brašna

Prvi fil

300 gr mljevenog plazma keksa
čaša od 200 ml soka od narandže
100 gr čokolade za kuhanje
125 gr putera
50 gr šećera u prahu

Drugi fil

250 gr oraha
2 kašike šećera
100 ml mlijeka
125 gr putera
50 gr šećera u prahu

Treći fil

2 pudinga od vanile  
750 ml mlijeka  
125 gr putera
100 gr šećera u prahu

Vrh:

2 slatke pavlake
zenskiportal.ba

Torta "đavolica"


Ne dozvolite da vas zavara ime, jer ova torta ima božanski čokoladni ukus! Kreatorka recepta je slavna kuharica Nigella Lawson
Priprema

Zagrijte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje. Izmješajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite pjenasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mješajte.

Spojite ovu mješavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podijelite na dva dijela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je tijesto pečeno. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene dijelove torte da se potpuno ohlade na žici.

Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promješajte.

Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite kutljačom neobične krugove po površini.

Sastojci

50 gr kakao praha
100 gr smeđeg šećera
250 gr ključale vode
125 gr putera (i malo za podmazivanje pleha)
150 gr kristal-šećera
225 gr brašna
5 gr praška za pecivo
5 gr sode bikarbone
5 ml vanila ekstrakta
2 jajeta

Za glazuru

125 ml vode
30 gr smeđeg šećera
175 gr putera
300 gr čokolade
zenskiportal.ba

Torta od nara i piškota


Počela je sezona nara. Osim što podiže libido, nar je idealna voćka za jesenje i zimske dane zbog velike količine vitamina C koji sadrži. Nar je prava mala vitaminska bomba, a još kada je u kombinacijim sa piškotama, orasima i sirom dobit ćete sočnu i ukusnu poslasticu za jesenje dane
Priprema

Za kremu žumanca, mlijeko, šećer i omekšanu želatinu umutite na pari. Ohladite pa u hladno dodajte izmiksani sir i tvrdi šlag. Za nadjev dobro izmiješajte orahe, zdrobljene piškote, pasterizirano mlijeko i nar. Kalup obložite piškotima pa sredinu napunite kremom i nadjevom. Stavite u frižider na najmanje 2 sata.

Sastojci
1 paket piškota

300 g nara

Krema

4 žumanjka

200 ml mlijeka

209 g šećera

1 vrećica želatine

500 g svježeg sira

125 ml slatkog vrhnja

Nadjev

200 g mljevenih oraha

1 vanilija

2 kašike ruma

5 kom piškota

malo mlijeka

očišćeni nar
zenskiportal.ba

Bounty kolač


Donosimo vam sladak i ukusan recept za sve kokosoljupce.
Biskvit

4 jaja

150g šečera

1 kašika kakaoo-praha

250g brašna

prašak za pecivo

3 bjelanca

150g šečera

200g kokosovog brašna

Priprema

Izmutiti  šečer i jaja, dodati brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Izliti u namazanu tepsiju ili kalup. Zatim napraviti snijeg od tri bjelanca sa šečerom i umiješati kokos, kašiku po kašiku. Dobivenu smjesu preliti preko tanke smjese koju ste predhodno izlili u tepsiju. Sve zajedno peći 10-15 minuta na 180 stepeni.

Krema

2 pudinga od vanilije

1/2 l mlijeka

3 žumanca

200g margarina

150g šečera u prahu

150g čokolade

100g margarina

malo kokosa

Priprema

Skuhati puding u mlijeku i prije nego ga skinete sa vatre umiješati žumance. Ohladite i dodajte izrađen margarin sa šečerom u prahu. Kremu premažite preko ohlađenog biskvita. Otopite čokoladu i margarin te prelijte preko kreme. Dekorišite tako što ćete posuti kokosom.
zenskiportal.ba

Čokoladna torta sa višnjama


Bogata čokoladna torta bez brašna sa višnjama obradovat će svako nepce, a za pripremu je potrebno manje od sat vremena.
Priprema

Pećnicu zagrijte na 160°C, a na dno stavite posudu s vodom. Kalup obložite papirom za pečenje. Jaja i šećer miksajte zajedno dok se ne zgusnu i povećaju volumen.  Čokoladu natrgajte na kockice pa zajedno s maslacem otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Malo pustite da se ohladi. Čokoladu u tri navrata sipajte u jaja cijelo vrijeme miješajući dok ne postignete jednoličnu smjesu.

Ulijte smjesu u kalup  i pecite 35-40 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne bude  čista. Pustite da se kolač ohladi do mlakoga pa ga izvadite iz kalupa, okrenite na ravnu plohu i skinite papir.

U međuvremenu pripremite višnje: Sok pomiješajte sa šećerima i škrobnim brašnom pa zajedno s višnjama kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću poput džema, oko 10 min. Vruće prelijte preko mlakog čokoladnog sloja i sve zajedno ohladite. Vrhnje za šlag izmiksajte pa njime ukrasite hladni kolač. Posipajte ribanom čokoladom ili mrvicama.  Držite u hladnjaku i izvadite 15 min prije posluživanja.

Sastojci

Čokoladni sloj

4 jaja

75 - 100 g šećera

220 g čokolade sa 70% kakao

120 g maslaca

Sloj od višanja:

250 g višanja iz kompota

100 ml soka od višanja iz kompota

1 kašika škrobnog brašna

1 kašika šećera ili meda

1 kašika bourbon vanili šećer

200 ml vrhnja za šlag
zenskiportal.ba

Kolač od vanilije i čokolade


Dolaze vam gosti, a nemate dovoljno vremena da im pripremite kolače? Ne brinite, ovo je super recept za vas! Ovaj ukusni kolač od vanilije i čokolade savršeno pristaje uz kafu, ali i nakon obroka. Potrebno vam je samo pola sata da ga napravite
Priprema

Napravite gustu kremu od vanilije uz pomoć gotovog praha za kremu i mlijeka te posudu s kremom stavite u frižider  na 5 minuta. U posudu složite prvi sloj keksića, prstima ga pošpricajte s malo mlijeka, nanesite sloj kreme i zatim nastavite dok ne potrošite svu kremu i keks. Na pari ili u mikrovalnoj pećnici pažljivo otopite čokoladu i dodajte mlijeko, maslac i šećer te pomiješajte kako bi dobili glatku smjesu. Prelijte čokoladom slojeve keksića i kreme od vanilije, izravnajte vrh i prekrijte folijom te stavite u frižider na najmanje 30 minuta, a još bolje nekoliko sati.

Sastojci

Pakovanje Petit Beurre keksa

Paket kreme od vanilije u prahu

Mlijeko za kremu od vanilije

100 g čokolade za kuhanje

Kašika šećera

25 ml mlijeka

2 kašike maslaca

Prijatno!
zenskiportal.ba

Čudo od čokolade



Jednostavno i lako napravite ovaj preukusni kolač od čokolade.
Sastojci

4 jaja

100 g šećera

200 g margarina

100 g čokolade za kuhanje

4 kašike brašna

 1 prašak za pecivo

Krema

 0,5 l slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

1 kašika šećera



Priprema

Biskvit

Žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju umućeno bjelance (bjelance miješati polagano, ne mikserom). Peći na 180 stepeni oko dvadeset minuta i provjeriti čačkalicom kad je pečeno.

Krema

Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri. Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema.
zenskiportal.ba

Oreo torta



Ukusna torta priprema se jednostavno i brzo. Nije potrebno čak ni uključiti pećnicu. Uživajte u okusu omiljenog keksa.
Priprema

Izmrvite keks u prah. Umiješajte maslac i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Utisnite dobivenu smjesu ravnomjerno u lim za torte. Skuhajte puding kao i inače, a zatim dodajte šlag i pažljivo miješajte rukom ili mikserom 30-ak sekundi. Na koru od Oreo keksa razmažite kremu, ukrasite je čokoladnim mrvicama, ribanom čokoladom ili mrvljenim Oreo keksima. Stavite u frižider na barem sat vremena prije posluživanja

Sastojci

24 Oreo keksa

8 velikih kašika putera  na sobnoj temperaturi

2 dcl Mlijeka

Prašak za puding od vanilije

10 kašika gotovog šlaga

zenskiportal.ba

Bajadera



Ovo je jedan od omiljenih kolača većine nas. Ako vam se bas sada jede nešto slatko, a može se brzo spremiti onda vam donosimo savršen recept, jedna i jedina, bajadera.
Priprema

Šećer i vodu stavite na vatru. Kada proključa, neka vri 3 minuta. Skloniti sa vatre, dodajte orahe i keks. Malo prohladite pa u mlako dodajte margarin. Masu podijete na dva dijela,u jedan dio staviti 4-5 kašika od pripremljene glazure i umijesite. Na dno tepsije staviti tamni dio i poravnajte vlažnim dlanovima. Preko tamnog dijela staviti svijetli dio i opet poravnati.

 Priprema glazure

Glazuru lagano otopite na blagoj vatri,miješajte da ne zagori i ostatak prelijte preko gotove bajadere. Neka se ohladi u frižideru, i onda je režite na štanglice.

Sastojci

700 gr šećera

18 kašika vode

300 gr mljevenih oraha

300 gr mljevenog keksa

200 gr margarina

Glazura

50 gr margarina

150 gr čokolade

5-6 kašika mlijeka ili vode

2 kašike šećera

zenskiportal.ba

Za iznenadne goste: Čokoladne kokos kuglice



Kuglice od kokosa jednostavne su za izradu, a sve ostavljaju bez daha. Priprema traje 10 minuta, a u frižideru se moraju hladiti još 10, te su spremne za posluživanje. Idealne za iznenadne goste.
Priprema

U zdjelu pomiješati sirni namaz, kokos, šećer i vanilin šećer. Smjesu treba razraditi dok se ne pretvori u kompaktnu gustu pastu. Uzimati prstima male komadiće i rukama ih oblikovati u kuglice. Ovisno o željenoj veličini, uzimati različite količine smjese. Kada su kuglice gotove, uvaljati ih u posebnu zdjelicu s kokosom, kako bi on bio i izvana. Sve poslagati u male minjone, ostaviti u frižideru oko 10 minuta i poslužiti.

Sastojci

75 g čokoladnog sirnog namaza

50 g kokosa

2 kašike šećera u prahu

1 vanilin šećer
zenskiportal.ba

Vrbovica čuva prostatu


Poklonici tradicionalne medicine tvrde da je najbolji lijek za prostatu vrbovica (Epilobium pariflorum), u narodu poznata i kao svilovina, mala ili bijela mlječika, kiprovina, crveni noćurak, vrbova ružica. Posjeduje izuzetno antiseptičko, antibakterijsko i antiupalno svojstvo, a pojedini travari tvrde da ima i antikancerogenu moć. Kada su upale u pitanju, posebno je efikasna u liječenju bešike, bubrega i bakterija u urinarnom traktu.

Izuzetno je cijenjena u cijeloj Evropi, a posebno u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj. Koristili su je i drevni narodi, ali je tokom vijekova pala u zaborav. Prije nekoliko decenija, iz zaborava je izvukla austrijska travarka Marija Treben, a od tada ona doživljava renesansu i postaje popularna kao nekada. Obilato su je koristili u liječenju vojnika na teritoriji stare Njemačke, Rusije, Tibeta i Mongolije. Američki Indijanci su je zimi mazali da zaštite kožu i od nje pripremali čaj protiv zatvora i tvrde stolice koji su mogle da piju i bebe.

Višegodišnja biljka vrbovica je veoma rasprostranjena i može da poraste do metar, a cvjeta od jula do septembra. Ružičasti cvjetići imaju po četiri latice, krase vrhove. Polen i nektar vrbove ružice su mamac za pčele i med je izuzetno ukusan, ali pčelari to uglavnom ne znaju. Raste na šumskim čistinama, uz puteve oko četinarskih i listopadnih šuma. Prijaju joj svježe hranljive podloge bogate azotom.

U ljekovite svrhe se beru listovi i cijela biljka dok je u cvatu, a zatim se suši na toplom, vjetrovitom mjestu u hladovini. Nakon toga se vrbovica usitni i stavlja u platnene vrećice ili tegle. Od nje se pravi čajevi, ekstrakti i tinkture. Iskustva osoba koje imaju bolesnu prostatu, ali i druge organe urinarnog trakta, pokazuju da im ova biljka može donijeti izlječenje i vratiti u zdravo stanje.

Naročito se pokazala efikasnom kod problema se mokrenjem, koji su uzrokovani uvećanjem i upalom prostate. Pomaže i kod drugih tegoba vezanih za prostatu, posebno kod akutnog prostatitisa izazvanog bakterijom ešerihijom koli, klebsielom, proteusom.

Kod pacijenata koji su operisali prostatu, čaj od vrbovice uklanja osjećaj pečenja i ostale tegobe koje se javljaju u postoperativnom periodu.

Upalu bubrega, bešike i mokraćnih kanala takođe uspješno eliminiše, kao i infekcije bakterijama. Pokazala se izuzetno djelotovorno kod muškaraca i kod žena u rješavanju problema inkontinencije, odnosno nekontrolisanog mokrenja. Iako se najčešće koristi kao čaj za liječenje prostate, dokazano je da pomaže i ženama. U posljednje vrijeme sve češće se preporučuje za ublažavanja bolnih menstruacija i drugih ženskih tegoba. Vrbovica je efikasna i u čajnim mješavinama, u kombinaciji sa listom i korijenom koprive, kantarionom, kamilicom, iđirotom…

Mladi listovi biljke se koriste i u kulinarstvu jer su ukusni, puni vitamina i podižu energiju. Dodaju se salatama, varivima, supama i čorbama.

EFIKASAN ČAJ

Muškarcima koji imaju problema sa prostatom pomaže čaj od vrbovice koji se pravi vrlo jednostavno. Kašičica osušene biljke se prelije sa 2 dl kipuće vode i ostavi da odstoji pet minuta u poklopljenoj posudi. Čaj se potom procijedi i pije dva puta dnevno po jedna šolja. Najbolje djeluje kada se pije ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje.

(novosti)

Sirup od hrena za brži metabolizam


Hren ubrzava metabolizam u našem organizmu, pa tako topi masne naslage. U tome vam može pomoći i ovaj moćan sirup sa hrenom uz koji ćete smanjiti stomak i eliminisati višak vode iz tijela.

Hren je zdrava antibakterijska namirnica koja ne sadrži zasićene masti ili holesterol. Odličan je i za probavu jer stimuliše razvoj dobrih bakterija u probavnom sistemu i u sekundi će pročistiti vaše sinuse.

Sastojci:

150 grama svježeg hrena (korijen)
4 limuna
3 kašičice meda
2 kašičice cimeta
20 grama svježeg đumbira (korijen)
Priprema: Hren i đumbir izmiksajte u blenderu ili pretvorite u kašu uz pomoć štapnog miksera. Iscijedite limun, dodajte sok hrenu i đumbiru pa miješajte 3 minute.

Zatim dodajte med i cimet i miješajte dok ne dobijete potpuno homogenu smjesu. Sirup spremite u staklenu flašu ili teglu. Čuvajte ga u frižideru.

Konzumirajte 2 kašike sirupa dnevno tokom 3 nedjelje i onda napravite pauzu od mjesec dana.

RECEPT KOJI JE UZDRMAO INTERNET: Oslobodite se nadutosti u nekoliko minuta!


Sigurno ste nekada imali problema sa nadutošću stomaka. Kako biste brzo i jednostavno riješili taj problem, probajte ovaj jednostavni prirodni preparat…

Potrebni sastojci

1 limun
1 krastavac
1 mala kašika đumbira u prahu
12 listova nane
2litra vode
Priprema

Limun i krastavac ogulite, krastavac ustitnite. Sve sastojke ubacite u blender dok ne dobijete sok. Pijte 6 čaša dnevno kako biste pročistili organizam, očistili bubrege, jetru pogotovo, te kako biste ojačali imunitet.

Zbog sastojaka koji se u njemu nalaze, ovaj prirodni lijek vam može pomoć da ubijete ćelije raka.Bogat je vitaminima i mineralima.

Stomak vam neće biti nadut, a vi ćete bit zdraviji. Pored primjene ovog soka zdravo se hranite.Ukoliko vam je baš duže vrijeme stomak nadut, posjetite ljekara jer je moguće da imate neki problem sa probavnim sistemom.

Izvor: megagiga.info

ZOVU GA UBICA SALA: Jedna kašika ovog začina dnevno skida do 20 kilograma za mjesec dana!


Sigurno znate za začin pod imenom kim. Kim je mnogo zdravi trebali biste ga konzumirati. liječi robavne tegobe, zatvor, anemiju i preporučuje se dijabetičarima.

Kim je osim toga odličan za mršavljenje. Ubrzat će taj proces. Naravno da se i pored konzumacije kima morate zdravo hraniti i kretati, to je ključno. Kim vam kao što smo već rekli, pomaže da ubrzate taj proces. Pobojšat će vam metabolizam.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje su jele kim dok su pratile program mršanja, brže smršale u odnosu na one koje nisu konzumirale.

Preporučuje se da konzumirate čaj od kima. Evo kako da ga pripremite:

Uzmite malo sjemena kima i stavite u vodu da se kuha. Neka se kuha 8-10 minuta. Procijedite i popijte.

Izvor: megagiga.info

Pila sam vodu od ananasa svako jutro, mjesec dana… Ni doktori ne mogu da vjeruju šta mi se desilo!



Osim što je vrlo ukusan, ananas je i vrlo zdrav. Zbog toga ga trebate češće konzumirati. Možete ga jesti, možete piti sok od annasa( ali da je prirodni), a možete piti vodu sa ananasom. Samo iscijedite malo ananasa u vodu i to je to.
Kako god, što više ga uvrstite u vašu prehranu iz ovih razloga:

– Bogat je vitaminima i mineralima te se bori protiv upala. Pored toga sadrži bitan enzim bromelain koji je značajan za borbu protiv upala i infekcija.

– Zbog svojih sastojaka će odstraniti parazite iz vašeg organizma. Pored toga, očistit će organizam od toksina. Dobar je za jetru i bubrege.

– Ako se zdravo hranite i krećete, ubrzat će gubitak kilograma.

– Regulisat će rad štitne žlijezde

– Dobar je i za zube, djelovat će kao prirodni izbjeljivač zuba i odstranjivač plaka. Zdravije je nego da koristite hemijske proizvode koji vam mogu naštetiti.

– Poboljšat će vam vid jer sadrži dosta vitamina A koji je potreban za vid. Vitamin A se nalazi u mrkvi, kupini.

– Ubija ćelije raka i djeluje preventivno.

Nadamo se da vam je ovo bilo od koristi, a za više članaka o zdravlju i prirodnim lijekovima posjetite našu web stranicu svaki dan i podijelite sa vašim prijateljima i rodbinom.

Izvor: megagiga.info

Poslije srčanog udara, ni jedan lijek nije djelovao. Ovo mi je odčepilo arterije i smanjilo holesterol za 10 dana!


Osim što je veoma ukusan, nar je i vrlo zdrav. Nar je bogat vitaminom C i djeluje kao antioksidans. Čisti organizam, ubija ćelije raka i jača srce.

Pročišćava arterije od viška masti i soli, te je prevencija srčanih bolesti i srčanog udara. Smanjuje nivo holesterola u krvi.

Istraživanja su pokazala da je nar vrlo dobar za srce. Vršila su se ispitivanja u kojima su učestvovale osobe sa srčanim problemima.

Davan im je nar i hranili su se zdravo. Primjećeno je da su se dosta oporavili i ojačali svoje srce. Zato što više jedite nar i naravno, hranite se zdravo.

Ovdje ćemo vam pokazati prirodni lijek koji će ojačati srce, očistiti vaš organizam, očistiti jetru, bubrege i ostale organe.

Osim toga, ubit će ćelije raka i djelovat preventivno na mnoge bolesti. Pored svih ovih prednosti i ukusno je i jednostavno za napraviti.

Sastojci

3 jabuke
1 nar
Priprema

Ogulite jabuke, isjeckajte, a nar očistite i njegove bobice zajedno sa jabukom stavite u blender. Dodajte i malo vode. Dobijeni sok pijte 2 puta dnevno po čašu. Primjetit ćete znatno poboljšanje.

Za više članaka o zdravlju i prirodnim lijekovima ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće, te podijelite sa svojim prijateljima.

Izvor: megagiga.info

Ovo je biljka koja liječi rak u samo 16 sati!


Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak gotovo u potpunosti za 16 sati!

Lijek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji cijeli niz biljnih lijekova koji uspješno liječe rak. No, ova biljka, slatki pelin, zapravo je nevjerojatno otkriće u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Iako je istraživanje tu, pred nama, čisto sumnjamo da će farmaceutska industrija ikada prihvatiti da jedna biljka može ono što tisuće njihovih sintetičkih lijekova nikada neće moći.

Dakle, prema nedavnim istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod s engleskog – slatki pelin), a koji je korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati.

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak gotovo u potpunosti.
Štoviše, na normalne i zdrave stanice grudi nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom istraživanju što je, za razliku od kemoterapije, revolucionarno jer kemoterapija osim što ubija loše rak stanice, ona ubija i zdravo tkivo i tako ozbiljno narušava ljudski organizam.

Artemisinin je u prošlosti bio korišten kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi, ali naročito u stanicama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao “loše” stanice, dok “dobre” stanice nije dirao.

“Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka”, kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Sveučilišta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim “transferrin” receptori). Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore, ali kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome, mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti željeza. Taj ekstrakt je u Kini korišten tisućama godina protiv malarije.
Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza.

Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lijekova “Sanofi” obećao je proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta. Do tada, potražite pelin koji možete vidjeti na fotografiji i u svome okruženju.

Izvor: dnevno.hr

Izmjerite svoj pritisak: Ako je niži od ovih vrijednosti, evo šta obavezno morate da uradite


Veoma važna stvar za sve koji izmjere niži krvni pritisak!

Do niskog krvnog pritiska dolazi kada je krvni pritisak tokom i nakon svakog otkucaja srca niži od normalnog.

Kada do toga dođe, srce, mozak, bubrezi i drugi dijelovi tijela ne dobijaju dovoljno krvi i kiseonika.

Krvni pritisak se izražava kao sistolički (kontrakcija srca tokom koje se krv upumpava u arterije) i dijastoličkog (širenje komora srca tokom svakog otkucaja, tokom čega se pune krvlju).

Za odraslu osobu, normalan sistolički pritisak iznosi između 90mmHG i 140mm HG, a normalan dijastolički pritisak između 60mmHG i 90mmHG.

Kada sistolički padne ispod 90, a dijastolički ispod 60, organi ne mogu da funkcionišu pravilno i u najgorim slučajevima može da nastupi smrt.

Ako dobijete ove vrijednosti, ljekari savjetuju da je potrebno uzimati tečnosti kao što je voda, čaj ili supa kako bi zamijenili tečnost koju smo izgubili kroz znoj i urin.

U slučaju da primjetite da vam je krvni pritisak redovno nizak, trebalo bi da posjetite doktora koji će uz pomoć testova krvi pokušati da utvrdi uzrok, i odredi pravilnu terapiju.

Izvor: telegraf.rs


Svaki dan je pila čašu vode sa sodom bikarbonom, a nakon mjesec dana tijelo joj je neprepoznatljivo!



Soda bikarbona je vrlo korisna i ima brojne zdravstvene prednosti. Mnogo puta smo o njoj govorili u našim člancima. Malo sode bikarbone u čaši vode može dobro doći kod žgaravice. Isto tako, uz zdravu ishranu i fizičku aktivnost, njena primjena na taj način može dosta ubrzati gubitak kilograma.

Soda bikarbona je idealno rješenje za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Bilo da su te mrlje na odjeći ili na određenim kuhinjskim površinama, soda bikarbona će otkloniti i one mrlje za koje ste mislili da ih je nemoguće odstraniti.

A zdravija je opcija nego da stalno koristite mnoštvo hemikalija koje su štetne i za vas i za druge. Malo odmorite od njih i nećete se pokajati.

Sodu bikarbonu možete koristiti za piling lica, nanesite je u malim količinama, malo masirajte i isperite. Vaše lice će biti čišće.

Vjerovatno i vi kao većina koristite dezodoranse, a niste ni svjesni da su oni vodeći uzrok raka dojke. Nemojte ih koristiti jer su puni štetnih materija i metala. Radije kupujte proizvode na kojima je naglašeno da nemaju aluminija i ostalih štetnih materija.

Ono što je još bolja opcija jeste da jednostavno koristite sodu bikarbonu. Razblažite sa vodom i nanesite ispod pazuha. Pokupit će znoj. Bićete zadovoljni.
Izvor: megagiga.info

NAKON NEUSPJELIH KEMOTERAPIJA, SPASIO JE KUHINJSKI ZAČIN: Liječnici su ovu ženu otpisali, ali rak se iznenada povukao


Dienekein je oporavak bio toliko izvanredan da je njezina priča nedavno završila u uglednom britanskom medicinskom časopisu kao jednokratan slučaj izvješća o tome kako je prirodni sastojak na neki način pomogao u borbi protiv raka.

Nakon pet godina borbe protiv raka i mučnih nuspojava neuspješnih tretmana, Dieneke Ferguson se pomirila s time da gubi bitku s ovom opakom bolešću. Otkad joj je 2007. godine dijagnosticiran rak krvi mijelom, prošla je tri runde kemoterapije te četiri transplantacije matičnih stanica.

Pomirila se s time da je gotovo

“Bila sam na svim vrstama toksičnih lijekova i nuspojave su bile katastrofalne. U jednom sam trenutku izgubila pamćenje na tri dana, a 2008. godine urušila su mi se dva kralješka tako da nisam mogla hodati. U kralježnicu su mi morali ubrizgati nekakav beton kako bih ponovno dobila stabilnost”, objašnjava pacijentica.

Unatoč svemu tom, bilo je sve manje opcija i nade za oporavak. Tada se okrenula prirodi i počela intenzivno konzumirati kurkumin, začin koji većina ima na kuhinjskim policama. Napokon je osjetila poboljšanje i, nakon pet godina, broj stanica raka postao je neznatan.

Dienekein je oporavak bio toliko izvanredan da je njezina priča nedavno završila u uglednom britanskom medicinskom časopisu kao jednokratan slučaj izvješća o tome kako je prirodni sastojak na neki način pomogao u borbi protiv raka.

Priznala ga i struka

“Kada pogledate njezin medicinski karton, nema drugih objašnjenja za njezin oporavak nego da joj je pomogao kurkumin”, priznaje dr. Jamie Cavenagh, specijalist za krvne bolesti u londonskoj bolnici.

Dieneke još uvijek uzima osam grama kurkumina u obliku tableta dnevno – ekvivalent od oko dvije čajne žličice čistog praškastog kurkumina. Kako kuhinjska kurkuma sadrži samo dva posto kurkumina, bilo bi fizički nemoguće jesti dovoljno začina curry kako biste dobili istu dozu kurkumina.

Bolest je neizlječiva

Svake godine velik broj ljudi obolijeva od mijeloma, koji se pojavljuje kada se bijele krvne stanice u koštanoj srži višestruko umnože i prestanu proizvoditi normalna protutijela potrebna za borbu protiv infekcije. Proces uzrokuje oštećenje kostiju, intenzivnu bol, umor i oštećenja živaca, piše Daily Mail.

Može se kontrolirati lijekovima, ali je bolest neizlječiva. Većina oboljelih ne živi više od pet godina nakon dijagnoze. Dieneke je uvjerena da kurkumin može pomoći nekima od njih. “Problem je što medicinska struka takvu vrstu liječenja ne može preporučiti”, kaže.

Izvor: net.hr

Ko god da uđe u vašu kupaonicu pitat će vas za tajnu savršenog mirisa! Jeftino i bez hemikalija…



Svi mi želimo da nam kupatilo lijepo miriše, zar ne? Kako bismo to postigli nerijetko kupujemo proizvode pune hemikalija koji nam mogu naštetiti. To ne bismo trebali raditi. Izbjegavajte kupovinu osvježivača zraka jer prijatan miris kupatila možete postići na ovaj jednostavan način.

Neće biti potrebe za kupovinom štetnih hemikalija. Ovo je vrlo jednostavan trik uz pomoć kojeg ćete pripremiti mirisne kuglice koje ćete moći ubacivati u WC šolju.

Potrebno vam je:

100 g sode bikarbone
50 ml limunovog soka
15 kapi eteričnog ulja
Priprema je vrlo jednostavna, pomiješajte ove sastojke i onda poredajte u kalupe. Sačekajte da se formiraju oblici. Potom te kuglice stavite u neku teglicu i čuvajte u kupatilu. Na prethodno navedeni način ih možete koristiti.

Ono što još možete raditi jeste da pomiješate malo eteričnog ulja sa vodom i prščete po svome domu. Tako ćete imati prijatan miris, a otjerat ćete kukce i ostale nepoželjne goste bez da štetite sebi i svojima kao što biste to činili sa hemikalijama.

Izvor: megagiga.info

Vidjeli ste bijelu mrlju na žumancetu nakon razbijanja jaja? Ona vam govori nešto veoma bitno!


Prilikom pripremanja jaja bitno je da prije toga utvrdimo da li je s njima sve uredu. Kada razbijete jaje, ukoliko se odmah razlije, znači da nije uredu. Ukoliko žumance cijelo, onda je uredu.

Vjerovatno vam se nekada desilo da ste prilikom razbijanja jajeta uočili bjeličastu nitastu tvorevinu na žumancetu. Ne brinite zbog toga jer to jaje nije pokvareno.

Naime, te bijele mrlje su bjelančevine koje su povezane sa bjelancem i žumancem, a uklanjanje tih mrlja je bespotrebno jer je to zapravo znak da se radi o svježem jajetu.

Ove mrlje nestaju kako jaje stari pa ako nakon što slomite jaje ne nađete tu bijelu, mrlju, to može biti znak da jaje već dugo stoji u prodavnici ili vašem frižideru.

Jaja čuvajte u frižideru i iskoristite ih što prije dok nije istekao datum. Dobro obratite pažnju kakva jaja kupujete i koliko dugo ih čuvate. Najbolje bi bilo da konzumirate domaća jaja. Uvijek obratite pažnju na rok trajanja.

Izvor: megagiga.info

KAKO SAM IZGUBILA 22 KG UZ OVU ČUDESNU LIMUN DIJETU U SAMO 2 SEDMICE!


Ovaj limun dijeta je jednostavna, ali može biti teško za nekoga. Svako jutro popiti mješavinu soka od limuna i vode na prazan želudac. Kako sam izgubio 22 funti Uz ovaj Weird Limun dijeta u samo 2 tjedna
Ova dijeta je za detoksikaciju i mršavljenje. Postoje koraci da prolaze i pratite i za 14 dana će biti detoksikuju vaše tijelo i sigurno ćete izgubiti na težini.

Koraci slijediti:
Dan 1:
sok 1 limuna pomešan sa 1 šoljica slatke vode.
Dan 2
2 limuna sok pomešan sa 2 čaše svježe vode.
Dan 3:
3 limuna sok pomešan sa 3 šolje svježe vode.
Dan 4:
4 limuna sok pomešan sa 4 šolje svježe vode.
Dan 5:
5 limuna sok miješa s 5 šolja slatke vode.
Dan 6:
6 limuna sok pomešan sa 6 čaša svježe vode.
Dan 7:
3 limuna sok pomešan sa 10 čaša svježe vode (dodati 1 žlica. Meda i piti mješavinu tokom dana).
Dan 8:
6 limuna sok pomešan sa 6 čaša svježe vode.
Dan 9:
5 limuna sok miješa s 5 šolja slatke vode.
Dan 10:
4 limuna sok pomešan sa 4 šolje svježe vode.
Dan 11:
3 limuna sok pomešan sa 3 šolje svježe vode.
Dan 12:
2 limuna sok pomešan sa 2 čaše svježe vode.
Dan 13:
sok 1 limuna pomešan sa 1 šoljica slatke vode.
Dan 14:
3 limuna sok pomešan sa 10 čaša svježe vode (dodati 1 žlica. Meda i piti mješavinu tokom dana).
Ovaj napitak treba konzumirati u jednom potezu, ali ako je teško za vas da popije sve odjednom, piti koliko god možete i ostaviti ostatak za kasnije. Pobrinite se da pijem jedan sat prije obroka najmanje.

Napomena: Ne preporučuje se dijeta za one koji imaju gastrointestinalne zdravstvenih problema.
Ne zaboravite da podijeliti sa svojim prijateljima i članovima porodice na Facebooku, kao što možete pomoći nekome u nevolji!