Kolač sa bijelom čokoladom


Klasična kakao kora od jaja i predivan bijeli krem, sličan ganacheu. Izvanredna kombinacija kada se tome doda crna glazura.
Sastojci :

– 4 jaja
– 5 kašika šećera
– 4 kašika brašna
– 1 kašika kakaoa
– 1 prašak za pecivo

Krem:

– 500 ml slatke pavlake
– 100 gr šećera u prahu
– 200 gr bijele čokolade za kuhanje

Glazura:

– 100 gr čokolade za kuhanje
– 2 kašika ulja
– 2 kašika mlijeka

Priprema:

Ulupati bjelanca uz postepeno dodavanje šećer u jak šne.

Dodati jedno po jedno žumance uz mućenje.

Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti varjačom.

Zagrijati rernu za to vrijeme na 200 stepeni pa istresti u obložen pleh smjesu i peći izmedju 15 i 20 minuta, zavisno od rerne.

Dimenzije pleha 25 x 25 cm.
Pečenu koru ostaviti da se hladi, pa horizontalno presjeći na dva dijela, da se dobiju dvje tanke korice.

Za krem zagrijati 250 ml slatke pavlake, skoro da provrije, a za to vrijeme izlomiti čokoladu.

Preliti zatim vrelom slatkom pavlakom čokoladu i mješati dok se ne otopi.

Kad se otopi ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider na 2h.

Ulupati ostatak slatke pavlake sa šećerom u prahu pa sipati ohladjen krem od čokolade i izmutiti.

U kalup staviti prvu koru pa cijeli krem pa odgore drugu koru.

Ostaviti 2h u frižideru pa izvaditi i otopiti sa mlijekom i uljem čokoladu i preliti kolač.

Napomena: Ako vam se desi da vam je krem rijedak onda jedan želatin, kesicu u granulama razmutiti u 50 ml vode i kad nabubri poslije 10 minuta otopiti ga na vatri, ali ne smije da provrije, kada se otopio dodati 2 kašike krema i umutiti pa onda istresti u ostatak krema.

Istresti preko prve kore i poklopiti drugom. Tad kolač stoji 3 – 4h u frižideru.
Izvor: domacirecepti.net

Nema komentara:

Objavi komentar