TORTA DUNAVSKI VALOVI




Sastojci za testo:
5 jaja
15 dag šećera
20 dag putera
20 dag brašna
prstohvat soli
1 kesica vanilin šećera
2 kasicice vrhom pune praška za pecivo

3 kasika kakao praha
3 žlicekasike  hladnog mleka
1 kg svežih trešanja ili višanja iz kompota

Sastojci za preliv:
10 kasika soka od višanja

Sastojci za krem:
9 dl mleka
2 kesice pudinga od vanile
15 dag šećera
25 dag putera


Sastojci za glazuru:
5 dag čokolade za kuvanje
2 kasike kakao praha
2 kasike ulja
2 kasike putera

Priprema:
Trešnje oprati, koštice odvojiti ili višnje iz kompota ocediti. Puter na sobnoj temperaturi omekšati.

Brašno, prašak za pecivo i 1 kesicu vanilin šećera izmiešati i prosejati. Jaja i šećer kremasto umutiti. Dodati puter, pa mesati dok se ne dobije kremasta smesa. Zatim dodati mešavinu brašna i mikserom izmesati na najnižoj brzini. Testo razdeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati 3 kasike kakao praha i 3 kasik hladnog mleka. Rernu zagrejati na 180 °C.

Za testo: Dno kalupa za tortu od 26 cm obložiti papirom za pečenje. Polovinom svetlog testa prekriti dno, na to staviti polovinu tamnog testa, viljuskom izravnati. Polovinu trešanja ili višanja iz kompota raspodeliti po tamnom testu, malo utisnuti i staviti u rernu na oko 25 – 30 minuta. Pečeno testo izvaditi na rešetku da se hladi. Isto tako postupiti sa ostatkom testa i trešanja (višanja), odnosno ispeći još jedan biskvit.

Za preliv: Sok od višanja. Jedan biskvit prebaciti na tanjir za tortu


Za krem: 1 dl mleka, 2 kesice pudinga od vanile i 15 dag šećera dobro izmešati. Ostatak mleka (8 dl) staviti da provri. Zatim mleko skloniti sa sporeta, umešati puding i ponovno vratiti na sporet i kuvati oko 4 minuta neprestano mešajući. Puding ohladiti a puter sa mikserom penasto izmešati. Hladnom, kremastom puteru postepeno dodavati puding neprestano mešajući. Prvi biskvit prelit prelivom, premazati sa pola krema, prekriti drugim biskvitom, preliti ostatkom preliva i premazati ostatkom krema.


Za glazuru: Čokoladu narezati i zajedno s kakaom, uljem i puterom na sporetu, na laganoj vatri mešati. Skloniti sa sporeta, ostaviti da se kratko ohladi, pa tortu preliti čokoladom. Ostaviti preko noći u frizideru.
izvor plavi.bigforumpro.com

Nema komentara:

Objavi komentar