Visnja-vanila torta



Sastojci
150 g piskota
marmelada od visanja
sok od visnje+visnjevac
Vocna krema
200 g smrznutih visanja ili tresanja
100 ml vode
2 vrhom punih kasika gustina
~40 g putera
malo visnjevca
200 ml slatkog vrhnja za slag
1 kasika secera
1 slag fix
Krema od vanile
4 jaja
200 g secera
aroma vanile
80 g gustina
500 ml mleka
Zele od visanja
6 listova zelatine
400 ml soka od visnje

Priprema
1.
Za vocnu kremu, zamutite gustin sa malo hladne vode. Stavite tresnje ili visnje (ako idu visnje, treba
secer) da prokuva, skinite s vatre, umesajte gustin, i zakuvajte kremu dok se ne zgusne, zatim skinite s vatre, umesajte puter i malo visnjevca i mesajte dok se puter ne rastopi.
2.
Za zutu kremu, stavite mleko da prokuva. Umutite cvrst sneg od belanaca i 100 g secera. Zatim umutite zumanca, aromu vanile, gustin i preostali secer. Kad je mleko prokuvalo, skinite s vatre i ulijte jedno trecinu mleka u zumanca neprestano mesajuci, zatim ulijte smesu od zumanaca u ostatak mleka takodje neprestano mesajuci. Vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. U vruce pazljivo umesajte sneg od belanaca.
3.
Na tanjir staviti obruc za torte namazan puterom. Po dnu sloziti izlomljene piskote, nakvasiti ih mesavinom soka od visanja i visnjevca, premazati marmeladom od visanja pa crvenom kremom i kremom od vanile, zatim opet red piskota, navlaziti, marmelada, zuta krema, pri vrhu ostavite mesta za zele.
4.
Za zele, potopiti listove zelatine u hladnoj vodi, kad nabubre izvaditi i ugrijati da se otope pa umesati u hladan sok. Ostaviti da malo odstoji, procediti, i sipati u dobro ohladjeni kalup preko kreme, prvo malo da tek pokrije kremu, vratiti da se stegne u frizideru ,pa onda do pola i onda ostatak.
5.
Kad se zele dobro stegnuo, odvojite od ruba kalupa, skinite kalup i ukrasite ulupanim slatkim vrhnjem (sa secerom i slag fixom).
6.
Na slici je jos ukraseno cvetom od marcipana i cokolade za modelovanje. Recept za cokoladu za modelovanje ima ovde , a sare na laticama su izvucene cekicom umocenom u otopljeni kakao puter u boji.
izvor coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar