Phoebe...torta od jagoda


Sastojci  Jagode
500 g jagoda
2 žlice šećera
Biskviti
3 jaja
10 žlica šećera
15 žlica glatkog brašna
1 dl ulja
2 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
malo ribane korice limuna
Krema od vanilije + ukras
0,55 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
1 mahuna vanilije (sjemenke)
4 žlice šećera
600 ml vrhnja za šlag (izraditi šlag)
Ganache
200 ml vrhnja za šlag
250 g čokolade za kuhanje (sa što višim postotkom kakaa)

Priprema
1.
Za početak odvojite 6 lijepih jagoda koje će kasnije biti ukras a ostale narežite na šnite.
Šnitice jagoda posipajte da dvije žlice šećera i ostavite ih da se saftaju :)
2.
Biskviti
Sve sastojke za biskvit stavite u zdjelu i izmiksajte.
Ispecite u kalupu za torte na čije dno stavite masni papir u tri navrata da imate tri tanka biskvita (meni je lakše peći na tri puta jer su brzo i ravnomjerno pećeni, dok se zna desiti kad se peče sve odjednom da rubovi zagore). Biskviti se moraju u potpunosti ohladiti prije slaganja torte pa ih preporučam ispeći ili dan ranije ili nekoliko sati ranije.

3.
Ganache
200 ml slatkog vrhnja stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ugasite plin i dodajte u kipuće vrhnje  250 g čokolade za kuhanje. Ostavite da se čokolada prvo malo sama otpusti a zatim mješajte dok se u potpunosti ne otopi. Ukoliko je potrebno, malo još zagrijte da se sve otopi, ali u večini slučajeva nije (ovisno o čokoladi koju koristite).
Ostavite da se ohladi i malo zgusne. Da ubrzate postupak stavite u frižider.
4.
Krema od vanilije
Zakuhajte pola litre mlijeka sa sjemenkama mahune vanilije. Dva pudinga i 5 žlice šećera pomiješajte sa pola deci mlijeka i ulijte u zakipljelo mlijeko. Mješajte dok se ne zgusne...cca 2 minute.
Preselite kremu u zdjelu i dok se hladi svakih nekoliko minuta promiješajte  da se ne stvori korica.

5.
Izmiksajte šlag od slatkog vrhnja.
Cca pola litre izrađenog šlaga ostavite za ukrašavanje torte a ostatak umiksajte u ohlađenu kremu od pudinga.

6.
Slaganje torte
BIskvit prvo premažite sa mlijekom, stavite 1/3 kreme, poredajte po kremi narezane jagode, prelijte sa dvije žlice ganachea i stavite drugi biskvit.
Ponovite postupak još jednom i završite sa trećim biskvitom.
Ostatkom kreme premažite samo vanjske stranice (da izravnate stranice i popunite eventualne šupljine.
Ostavite u frižideru da se ohladi cca pola sata
7.
Sa šlagom koji vam je ostao za ukrašavanje prvo premažite stranice i nazubljenom lopaticom za ukrašavanje ukrasite stranice. Vrh torte premažite ganacheom. Za to premazivanje je bolje da vam ganache bude tvrd tipa eurokrema a ako želite napraviti da izgleda kao da je iscurilo po stranama jednu žlicu ganachea lagano ugrijete par sekundi u mikrovalnoj da bude malo više tekuća. Tek tolko da kada žlicom kapnete par kapi na rub iscuri par centimetara.
Za kraj ukrasite jagodama (prepolovite ih) i šlagom koji vam je ostao.
izvor http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar