Slatka visnja


Sastojci
300gr piskota
150-200ml mljeka pomjesan sa par kapi ruma ili vanilije arome
KREMA:
400ml mljeka
1 puding bourbon vanilija
1kasika gustina
3kasike secera
3kasike kiselog vrhnja
300ml vrhnja za slag(vanilija secer umjesati)
arome vanilije
1 zelatina
1 kompot visanja ili nekog drugog voca(jagode,maline..)
1 preljev za torte

Priprema
1.
Piskote namociti u mljeko pomjesano sa rumom ili vanilijom i redati u okrugli obruc 26 cm promjer i
visak izrezati sto viri preko ruba.Poredati ostatak piskota po dnu pleha...
2.
Za kremu staviti mljeko da se kuha,a odvojiti malo u drugu posudu pa izmjesati sa pudingom,gustin i secer pa dodati u provrlo mljeko..kuhati par min.pa skloniti sa vatre da se hladi.Za to vrijeme umutiti vrhnje slatko u cvrsti slag u koji smo dodali vanilija secer i secera po zelji (ja 3 kasike) i umutiti u ohladeni puding pa dodati 3 pune kasike kiselog vrhnja i par kapi vanilija arome i dobro izmutiti.Zelatinu napraviti po uputama i dodati u kremu.
3.
1/3 krme izliti na piskote pa poravnati i poredati visnje ili neko drugo voce,pa opet kremu i poredati na kremu komadice piskota i ostatak kreme.Mozete ukrasiti sa vocem ako vam je ostalo pa staviti preljev na vrh
4.
Preljev:2,5 dl soka od visanja pomjesati sa jednom kesicom praha preljev i 2 kasike secera i mjesati dok se ne provrije i skloniti i ohladiti par minuta.torta vam mora biti oko pola sata u frizideru pa tek onda staviti preljev preko i ostaviti prko noci da se hladi ili par sati...
Posluživanje
kad se kolac ohladi skinuti obruc..i uzivati u desertu ;)
izvor coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar