Torta Dulce de Leche


Sastojci
Kore:
600g secera
225g maslaca
4 jaja
1kaska ekstrakta vanilije
335g brasno
65g skrobnog brasna
15g sode bikarbone
prstohvat soli
300g yogurta
300ml vrele vode
karamel:
600g Dulce De Leche (2konzerve)
krema za premazivanje:
300ml slatkog vrhnja
1 ½dl Dulce De Leche
Ukrasavanje
3-4 kasike Dulce De Leche
kokos ili poprzeni listovi badema


Priprema
1.
Maslac i secer dobro izmiksati.Dodati jedno po jedno jaje i izmedju svakog dodavanja dobro izmiksati..Miksati smjesu na najvecoj brzini sve dok nedobijemo bijelu i prozracnu masu.Dodati ekstrakt vanilije…
2.
Prosijati brasno, skrobno brasno, sodu i so 2 puta. Dodavati brasno pomalo skupa sa jogurtom u smjesu od maslaca.
3.
Miksati na niskoj brzini teko toliko da se smjesa ujednaci. Umjesati vrelu vodu.
4.
Sasuti smjesu u tri dobro namascena kalupa od 22cm.
5.
Peci na 175*C oko 35 min.Pecene kore ostaviti 10 minu´taq u kalupima da se ohlade i onda ih izvaditi i ohladiti do kraja.
6.
2 konzerve kondenziranog mlijek kuhati 4h.Skuhani kamramel istresti iz konzervi i dobro izmjesati.Ostaviti da se ohladi.(Ovo je najbolje uraditi dan prije)
7.
Slatko vrhnje miksati dok nedobijemo lagahnu pjenu.Uz stalno miksanje dodavati karamel. Kad je vrhnje cvrsto tuceno. ostaviti ga da se malo hladne.
8.
Svaku koru posuti sa 2-3 zlice mlijeka. Kore filovati kalramelom(ostaviti 3-4 kasike za ukrasavanje) Premazati tucenim vrhnjem.Sa kesom za ukrasavanje napraviti bazencic na sred kolaca.Sve dobro zagladiti. Ostaviti kolac da se hladi jednu 30 minuta.
9.
Ohladen kolac izvaditi iz frizidera i bazencic napuniti karamelom. Ukrasiti kolac kokosom ili poprzenim listicima badema… Ostaviti jos malo da se ohladi oko 1h. Posluziti.
izvor coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar