Torta sa čokoladom i ribizlama


Sastojci za koru
50 gr badema
100 gr secera u prahu
2 jaja
100 gr maslaca
1 kasika arome ruma
ribana korica limuna
2 kasike Nutelle
Za krem:
2 zumanca
2 jaja
40 gr secera
vanil secera
200 gr cokolade
4 dcl slatkog vrhnja
100 gr Nutelle
100 gr ribizli
Za dekoraciju:
slag krema od cokolade, cokolada i ribizle…

Priprema:
Izmiksati dobro jaja sa secerom.
Dodati maslac otopljen na pari, dodati Nutellu, aromu, koricu i bademe, sjediniti i ispeci koru u okruglom kalupu promjera 26 ili 28 cm.
Smjesa je dosta tecna, nema brasna koji bi je povezao, tako da se mora dugo peci.
Kada se ispece, ohladiti i premazati marmeladom od ribizli.
Izmiksati jaja, zumanca, secer i vanil secer a zatim ih kuhati na pari dok se ne stegne smjesa.
U toplu smjesu dodati cokoladu i mijesati dok se ne otopi a zatim ohladiti.
Izmiksati slatko vrhnje, dodati mu Nutellu i ohladjenu masu.
Preko kore staviti krem pa posuti ribizlama i tako naizmjenicno.
Tortu dekorisati slag kremom od cokolade, ribanom cokoladom ili komadicima lomljene cokolade i ribizlama…
Dobro ohladiti pa isjeci na parcad i posluziti.
Prijatno!
izvor tortekolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar